Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valer Dorneanu, mesaj dur împotriva politicienilor: 'Revizuirea Constituției a fost transformată într-un instrument de manipulare' - VIDEO

Inquam Photos / George Calin
dorneanu

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a fost luni, 6 decembrie, în Parlamentul României la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției României de către Adunarea Constituantă. Dorneanu a criticat clasa politică din România, pe care o acuză că a fragilizat construcția democratică a statului român.

„Sărbătorim 30 de ani de la elaborarea Constituției României. (...) Fiind o creație umană Constituția noastră nu putea fi perfectă, ireproșabilă. În timp unele aspecte nu au mai corespuns unor realități, diferite avute în vedere în original. Tocmai pentru acest mod a fost înscrisă în Constituție posibilitatea de a fi revizuită, iar anul 2003 a fost unul din ei. (...) Revizuirea din 2003 a avut un scop în care România a fost integrată și-n UE.

Revizuirea Constituției trebuie făcută cu responsabilitate, cu înțelepciune, cu simțul datoriei față de popor, cu intenția sinceră de a aduce un beneficiu acesteia și nu dintr-o dorință chiar inspirată unilateral. Din păcate, ideea revizuirii Constituției a fost utilizată nu de puține ori ca miză electorală, lipsită de o acoperire sub aspectul motivației și justificării naționale, fiind transformată într-un instrument de manipulare în vederea capitalului electoral din promisiuni irealizabile. O astfel de atitudine distructivă nu face altceva decât să semene îndoială, să inducă o stare de incertitudine cu privire la ordinea constituțională, fragilizând însăși  construcția democratică a statului. Din fericire probabil anticipând astfel de inițiative oportuniste legiuitorul a stabilit o procedură complexă de revizuire compusă dintr-o succesiune de etape și prevederi stabilind în final și limitele care fac obiectul așa zisei părți rigide a Constituției.

Ar trebui ca în lupta politică să se renunțe la ideea de a se da vina pe pretinsele imperfecțiuni ale Constituției pentru nerealizările, insuccesele clasei politice”, a declarat Valer Dorneanu, în Parlamentul României", a spus Valer Dorneanu, în Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.