Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Stoica lansează un scenariu spectaculos de ieșire din criza politică

cub sah

Fostul președinte PNL Valeriu Stoica nu dă multe șanse refacerii coaliției de guvernare și apreciază că Ludovic Orban ar putea să dea lovitura dacă i-ar propune lui Florin Cîțu să se retragă amândoi din cursa pentru șefia PNL pentru a veni un al treilea candidat și premier care să rezolve criza politică.

„Există o posibilitate (de ieșire din criză), dar este utopică. Ar trebui ca Florin Cîțu și Ludovic Orban să facă un pas înapoi, să renunțe la canditatura pentru funcția de președinte al PNL și să lase locul unui al treilea, care este capabil să scoată și partidul din criză, și România din criză. Care poate să refacă această coaliție. E utopică însă soluția. Orgoliile personale vor birui, din păcate. Nici Orban, nici Cîțu nu vor face un pas înapoi. O lovitură de imagine, o lovitură politică serioasă ar putea să dea Ludovic Orban, propunând o asemenea variantă, spunând: ne retragem amândoi din competiție, eu fac un pas înapoi, faci și tu un pas înapoi și prin asta încercăm să salvăm partidul și coaliția, prin asta să dăm șansă României. Nu știu dacă vreunul dintre ei are responsabilitatea necesară pentru a face un asemenea gest.

Altfel, lucrurile vor decurge cum merge un bulgăre de zăpadă la vale și care devine imposibil de oprit. Pentru că dacă va urma această competiție la Congresul PNL, partidul va rămâne dezbinat, iar șansa de a se reface coaliția de guvernare e foarte greu de realizat, dacă nu chiar imposibilă.

Ar însemna ca Florin Cîțu, președinte de partid, să accepte să nu mai fie prim-ministru. E greu de crezut.

Nici dacă ar câștiga Ludovic Orban, situația nu ar fi alta, pentru că această echipă din jurul lui Florin Cîțu este destul de încrâncenată împotriva lui Ludovic Orban și va fi greu să se reunească toate energiile partidului într-o singură direcție.

Singura variantă realistă, realistă sub aspectul eficienței, dar nu sub aspectul posibilității de realizare, este să vină un al treilea candidat serios, care să aibă greutate politică, experiență politică, experiență administrativă și care să ofere garanția că poate să gestioneze guvernul, să gestioneze alianța și problemele României”, a spus Valeriu Stoica, în Revista 22.

PSD e marele câștigător

Fostul lider PNL crede că situația politică se îndreaptă spre o colaborare informală a liberalilor cu PSD.

„Vor fi două prețuri de plătit. Primul, PNL va ajunge la cea mai mare criză din ultimii 20 de ani. Al doilea preț, programele pentru România vor fi cenzurate de PSD și vom vedea din nou care vor fi prioritățile PSD în aceste programe și nimic nu se va face fără acordul PSD.

Până la urmă, PSD va ieși câștigător la alegerile următoare, cum a ieșit după guvernarea Cioloș, pentru că aici nu e vorba doar de precedentul Tăriceanu, ci și de precedentul Cioloș. Atunci, PSD a declarat că susține guvernul de tehnocrați. Dar l-a susținut în așa fel încât, după un an de guvernare Cioloș, PSD a câștigat cu cel mai mare scor din istoria postdecembristă, cu excepția scorului obținut de FSN în`90.

Ne vom îndrepta către acest scenariu, pentru că nu cred că Florin Cîțu își va da demisia și nu cred că va renunța la poziția de candidat la președinția PNL. Chiar dacă ar vrea el să facă asta, nu îl lasă echipa din jurul lui și nu știu dacă îl lasă președintele.

PSD a câștigat deja și va mai câștiga. PSD câștigă puncte cu fiecare zi care trece. PSD este în momentul de față factorul de arbitrare a crizei politice, dacă nu se trezesc PNL și USR PLUS să refacă această coaliție de guvernare. Altfel, vor fi cu toții la mâna PSD, iar PSD, repet, își creează în felul acesta premisele pentru a câștiga alegerile din 2024 fluierând”, a mai spus Valeriu Stoica.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.