Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valul 4 al pandemiei, tratat în GLUMĂ de autorități: de la peste 2.000 de paturi ATI, am ajuns la 848

MAI
MAI Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că la nivel naţional există în prezent 848 de paturi ATI destinte bolnavilor de COVID-19, dar numărul acestora va fi suplimentat în zilele următoare la unităţi precum Spitalul "Ana Aslan", Institutul "Matei Balş", Spitalul "Sf. Pantelimon", Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul "Marius Nasta".

În cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, Raed Arafat a precizat că dintre cele 848 de paturi ATI, 523 sunt deja ocupate. 102 dintre aceste paturi sunt în Bucureşti. Potrivit lui Raed Arafat, în ultimele zile au avut loc discuţii între reprezentanţi ai Ministerul Sănătăţii, ai Direcţiei de Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Ministerul de Interne şi ai DSU, în vederea creşterii numărului de paturi de terapie intensivă.

Citește și: GESTIONAREA pandemiei cu vorbe: Arafat îi roagă pe cei care au simptome de COVID19 să nu se ducă la muncă

"Ministerul Apărării ne-a confirmat că de mâine Spitalul 'Ana Aslan', ROL 2, cum era cunoscut, va relua activitatea de terapie intensivă şi de mâine după-masă vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă. Şi mai avem mai multe locaţii unde urmează să crească numărul paturilor de terapie intensivă în următoarele zile, prin detaşare de personal sau chiar şi de echipamente medicale şi aici vorbim: Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş', Spitalul de Urgenţă 'Sf. Pantelimon', Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', unde urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă, care va fi utilizată ca ultim resort", a precizat Arafat.

Totodată, la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, în decurs de o săptămână, s-au înregistrat 50 de solicitări de transfer al bolnavilor dintr-o localitate în alta, în mod deosebit pentru terapie intensivă. De asemenea, au fost semnate 106 ordine de detaşare pentru personal medical.

Potrivit lui Arafat, în următoarele zece zile, la nivelul Capitalei vor fi asigurate 70 de paturi ATI suplimentare pentru pacienţii COVID, iar la nivel naţional - 80 de paturi.

"Suntem în discuţii, ca să ne asigurăm că spitalele care s-au angajat că fac planuri clare de revenire şi de creştere a capacităţii pentru COVID implementează planurile respective, pentru că, dacă ne aducem aminte foarte bine, când a scăzut numărul paturilor de terapie intensivă, li s-a cerut clar conducerilor spitalelor să facă un plan clar de revenire în timp scurt, dacă începe să crească numărul cazurilor. (...) Adică un spital care are planul şi care când s-a demobilizat ştia că el s-ar putea să se întoarcă, să nu facă revenirea în 10 zile şi să o facă în două, în trei. Problema detaşării personalului e o problemă foarte serioasă, pentru că mulţi au nevoie să redetaşăm personal către ei. Am semnat 106 ordine de detaşare într-o perioadă scurtă", a precizat Arafat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.