Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vânzările de armament și GPL dau roade: Economia SUA își revine spectaculos, după o micuță criză

crushpixel.com
money sua

Economia Statelor Unite ale Americii şi-a revenit în T3, înregistrând o creştere de 2,6%, după ce recesiunea tehnică se instalase în primele șase luni, după două trimestre consecutive de scădere, potrivit Ziarului Financiar. Economia americană şi-a revenit în al treilea trimestru, după ce s-a contractat în primele şase luni ale acestui an, în condiţiile în care reducerea deficitului comercial a ascuns slăbirea cererii de consum, scrie FT. Produsul intern brut a crescut cu 2,6% pe o bază anualizată între iulie şi septembrie, depăşind aşteptările economiştilor şi marcând o inversare bruscă faţă de scăderea de 0,6% din al doilea trimestru din 2022 şi de declinul de 1,6% înregistrat în primele trei luni ale anului.

Expansiunea din trimestrul al treilea a fost impulsionată de o reducere a deficitului comercial, deoarece scăderea cererii de consum a atenuat importurile, în timp ce exporturile au crescut. Cheltuielile de consum au avansat cu doar 1,4%, mult mai lent decât în perioada precedentă, dând încă un semn că economia începe să încetinească.

Datele, publicate joi de Departamentul de Comerţ, pun capăt efectiv unei dezbateri care a făcut ravagii pe parcursul verii cu privire la faptul că economia americană se află deja în recesiune, dar nu au făcut prea multe pentru a risipi temerile că aceasta va ajunge în cele din urmă într-o recesiune, având în vedere măsurile agresive pe care le ia banca centrală americană pentru a stopa inflaţia ridicată.

Două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului au fost considerate de mult timp un criteriu comun pentru aşa-numita „recesiune tehnică". Cu toate acestea, cei mai importanţi factori de decizie politică din administraţia Biden şi de la Rezerva Federală au respins cu tărie această formulare, citând numeroase dovezi că economia se află încă pe o poziţie solidă.

Fed este pregătită la începutul lunii viitoare să aplice a patra majorare consecutivă a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale, ceea ce va ridica rata de politică monetară de referinţă la un nou interval ţintă de 3,75% până la 4%. Recent, în luna martie, rata fondurilor federale a oscilat aproape de zero, ceea ce face ca această campanie de înăsprire să fie una dintre cele mai agresive din istoria băncii centrale americane.

Decizia ar putea veni după ce BCE a anunţat dublarea ratei dobânzii de la 0,75% la 1,5% pentru euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.