Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vara anului 2023, cea mai fierbinte înregistrată pe Pământ de la începutul măsurătorilor din anii 1800

9am.ro
incalzire globala

Vara anului 2023 a marcat un record, fiind considerată cea mai fierbinte vară înregistrată pe Pământ de la începutul măsurătorilor în anii 1800, conform cercetătorilor de la prestigiosul Institut Goddard pentru Studii Spațiale al NASA din New York, SUA.

În ansamblu, lunile iunie, iulie și august au înregistrat o temperatură cu 0,23 de grade Celsius mai ridicată decât oricare altă vară înregistrată în istoria NASA, și cu 1,2 grade Celsius peste media verilor din perioada 1951-1980. De asemenea, luna august a înregistrat o creștere de temperatură de 1,2 grade Celsius față de media obișnuită.

„Temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mărilor, alimentate în mare parte de El Niño, au fost în mare parte responsabile pentru recordul din această vară”, a spus Josh Willis, climatolog și oceanograf la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din California de Sud.

Vara din 2023, deosebit de călduroasă, se înscrie într-o tendință de creștere a temperaturilor

El Niño este un fenomen climatic natural caracterizat prin temperaturi mai ridicate decât în mod normal la suprafața mărilor (și niveluri mai crescute ale mărilor) în Oceanul Pacific central și estic.

Vara record din anul 2023 continuă o tendință îndelungată de încălzire. Observațiile și analizele științifice efectuate de-a lungul anilor de către NASA, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), precum și alte instituții internaționale, au arătat că încălzirea a fost declanșată în principal de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om.

Încălzire suplimentară în atmosfera globală

În același timp, fenomenul El Niño din Pacific aduce o încălzire suplimentară în atmosfera globală și adesea coincide cu cei mai călduroși an din istoria măsurătorilor.

„Din păcate, schimbările climatice se întâmplă. Lucruri despre care am spus că vor veni acum au început să apară. Și situația va fi tot mai gravă dacă vom continua să emitem dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosfera noastră”, a spus Gavin Schmidt, om de știință și climatolog, scrie incredibilia.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.