Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovedit științific: Vara s-a lungit în Ungaria, iar toamna s-a scurtat

twitter.com
CEU Budapesta proteste

Datele cu privire la temperatură din ultimele cinci decenii arată că toamna în Ungaria este mult mai scurtă acum decât în anii 70, în timp ce nici primăvara nu mai este atât de lungă, potrivit unui nou studiu meteorologic. În schimb, în ceea ce priveşte vara, acest anotimp este cu 50 de zile mai lung, relatează MTI.

Printre daunele provocate mediului de aceste schimbări se numără pagubele mai frecvente provocate de îngheţ, scăderea numărului păsărilor migratoare şi apariţia de noi specii invazive, inclusiv specii de ţânţari care răspândesc noi agenţi patogeni, potrivit studiului publicat marţi pe masfelfok.hu.

Între anii 1971 şi 1980, vara începea pe 21 iunie şi se termina pe 20 august. Între 2011-2019, vara a durat între 29 mai - 17 septembrie, având în vedere temperatura zilnică ce depăşea 17,71 grade Celsius, a declarat în cadrul studiului Anna Kis, meteorolog la Facultatea meteorologică a Universităţii Eotvos Lorand, scrie agerpres.ro.

Între timp, iarna s-a deplasat de la sfârşitul lui noiembrie la începutul lunii decembrie şi s-a încheiat cu şapte zile mai devreme. Toamna s-a scurtat foarte mult: în deceniile dinainte de 1990, durata sa medie era de aproximativ 100 de zile, însă în următorii 30 de ani, toamna a început să aibă mai puţin de 85 de zile, conform surselor citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.