Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vara cuțitelor lungi, în care Klaus Iohannis a TRÂNTIT Sistemul: miza mutărilor președintelui

Aflat la jumătatea mandatului prezidențial, Klaus Iohannis face o serie de mișcări care schimbă Sistemul din temelii. Fără un Guvern de partea sa, Iohannis a făcut mai multe mutări prin care și-a asigurat sprijinul instituțiilor de forță, în special sprijinul serviciilor secrete.

Citește și: RUPTURĂ între Liviu Dragnea și Mihai Tudose pe legile justiției: Șeful PSD îi dă ORDIN pentru Tudorel Toader

Citește și: BOMBA din perchezițiile DNA: S-a ajuns la o fostă jurnalistă, acum în Guvern / FOTO

În ultimele zile, Klaus Iohannis a mutat decisiv în universul serviciilor secrete. Prima schimbare a avut loc la Serviciul de Telecomunicații Speciale, acolo unde l-a trecut în rezervă pe veșnicul Marcel Opriș, un om care a fost acuzat de-a lungul timpului că a intervenit în procesul electoral, prin intermediul liniiilor securizate ale STS. În locul lui Marcel Opriș, Klaus Iohannis l-a promovat în funcția de director al STS pe general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca.

Mutarea de la STS este nimic pe lângă cutremurul care a avut loc Serviciul Român de Informații. Prin decizii de trecere în rezervă, Klaus Iohannis a decapitat întreaga echipă a lui Florian Coldea, inclusiv pe generalul ”Anaconda” Elena Istode, cea supranumită șefa acoperiților din presă. Peste 15 grei din SRI au fost trecuți în rezervă de Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă o schimbare radicală a conducerii SRI.

În mod firesc, în locul acestora vor urca alți oameni din SRI, oameni care vor fi fideli directorului Eduard Hellvig și implicit președintelui Klaus Iohanis.

O altă mutare cu miză pe termen lung pentru Klaus Iohannis a fost protejarea Laurei Codruța Kovesi. În cel mai greu moment al său la conducerea DNA, Kovesi a găsit un sprijin puternic în persoana președintelui și astfel de servicii nu se uită. Pentru Iohannis, asta ar putea însemna garanția că el și echipa sa vor avea un an electoral 2019 foarte liniștit din punct de vedere al cătușelor.

De asemenea, prin piața politică se zvonește că atitudinea binevoitoare a președintelui Iohannis, în momentul în care PSD a decis schimbarea premierului Sorin Grindeanu și acceptarea rapidă a lui Mihai Tudose, va aduce un contraserviciu și, în toamnă, când Iohannis va veni cu noul director al Serviciului de Informații Externe cei din PSD se vor dovedi la fel de binevoitori în Parlament.

Care este miza acestor mutări

După cum spuneam, Klaus Iohannis se află la jumătatea mandatului prezidențial, iar în jocul pe termen lung aceste mutări l-ar putea ajuta în tentativa de a obține al doilea mandat prezidențial. De la bun început, Iohannis a anunțat că a venit la Cotroceni pentru două mandate, iar toate aceste mutări reprezintă pregătiri pentru al doilea mandat.

Sprijinul instituțiilor de forță este unul important într-un război cum sunt alegerile prezidențiale. De asemenea, dinamica politică ne arată că de foarte puține ori un partid reușește să rămână patru ani la guvernare și nu ar fi exclus ca în apropiere de anul 2019 PSD să se retragă sau să piardă guvernarea pentru a nu deconta chiar toate nereușitele în aceste alegeri.

Nu trebuie să uităm că în 2019 România va deține președinția Consiliului European, ceea ce îl va scoate foarte mult în evidență pe Klaus Iohannis. Pe lângă întâlnirile foarte importante cu liderii internaționali, inclusiv cu Donald Trump, Iohannis va deveni cu adevărat lider regional chiar la punctul culminant, în 2019.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.