Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varianta BA.2.75 a coronavirusului, supranumită 'Centaurus', a fost detectată şi în Ţările de Jos

20minutos.es
Centaurus covid coronavirus

Un prim caz de contaminare cu sub-varianta Omicron BA.2.75, supranumită "Centaurus", a fost detectat în Ţările de Jos într-un eşantion datând din 26 iunie, a anunţat miercuri Institutul olandez pentru Sănătate Publică şi Mediu (RIVM), informează AFP.

"Varianta BA.2.75 a coronavirusului", detectată anterior în ţări precum India, Australia, Japonia, Canada, Statele Unite, Germania şi Regatul Unit, "a fost identificată acum şi în Ţările de Jos", a anunţat RIVM într-un comunicat.

"Se cunosc puţine lucruri despre BA.2.75", a indicat institutul, dar "pare să poată ocoli mai uşor apărarea construită contra coronavirusului SARS-CoV-2, graţie unor mici modificări specifice".

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat săptămâna trecută că BA.2.75 a fost semnalată pentru prima dată în India şi apoi în alte douăsprezece ţări.

Ea a subliniat că există "încă secvenţe limitate" pentru analize, dar a indicat că sub-varianta pare să prezinte unele "mutaţii pe domeniul de legare al receptorului proteinei spike (...) un element cheie al virusului care se ataşează de receptorii umani", relatează Agerpres.ro.

"Este încă prea devreme să ştim dacă această sub-variantă prezintă proprietăţi suplimentare de evaziune imunitară sau dacă este mai gravă din punct de vedere clinic; nu ştim", a insistat ea, precizând în acelaşi timp că OMS monitorizează situaţia.

Eşantionul în cauză din Ţările de Jos provine din provincia Gelderland (nord-vest), şi a fost prelevat la 26 iunie 2022, a precizat RIVM, care va analiza dacă este posibilă găsirea sursei, adăugând că "urmăreşte îndeaproape situaţia".

BA.2.75 a fost listată la 7 iulie de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) drept "variantă aflată sub supraveghere".

Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, a scris pe Twitter la sfârşitul lunii iunie că BA.2.75 "merită urmărită", deoarece conţine "multe mutaţii marginale", este o "variantă probabilă de a doua generaţie", cu o "aparentă creştere rapidă" şi o "largă răspândire geografică".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.