Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variantele lui Tudorel Toader: Cele trei scenarii pentru anunţul despre Kovesi/ ANALIZĂ

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezintă joi, de la ora 18.00, mult aşteptatul raport despre managementul DNA, însoţit de o propunere concretă în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi. Situaţia este una tensionată şi nicio informaţie nu a scăpat "pe surse" până acum. Analizând obiectiv situaţia, putem vedea că ministrul Toader are în faţă doar trei scenarii de lucru, fiecare cu propriile consecinţe mai mult mai puţin previzibile.

Vezi şi: Acuzaţii grave ale Inspecţiei Judiciare: CSM a cenzurat raportul controlului la DNA. Concluziile negative despre Kovesi, eliminate/ DOCUMENT

Legea 303/2004 prevede condiţiile revocării (art. 51, alin. 2):

a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere (art. 48, alin. 10: se descoperă că a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu aceasta, că are un interes personal în ocuparea funcției de conducere ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege);

b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; (Singurul raport oficial până la acest moment este cel al secţiei de procurori a CSM, care a stabilit că managementul DNA este eficient.)

c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare. (Nu există o asemenea sancţiune.)

Vezi şi: Concluzie uimitoare a experților: De ce este mai sănătos să NU speli cana de cafea de la birou

1. Primul scenariu ar fi acela al prezentării unui raport dur despre neregulile din DNA, la fel ca raportul de anul trecut, însoţit de o serie de propuneri şi măsuri, mai puţin de propunerea de revocare a lui Kovesi. Acest prim scenariu ar duce la evitarea unor proteste de stradă şi a unor critici din partea partenerilor externi, însă ar genera un val de nemulţumire din interiorul PSD. Dincolo de independenţa clamată de Toader, este greu de crezut că nu se vor găsi lideri politici grăbiţi să ceară demiterea sa, într-un mare cor alături de unele organe de presă.

Aici trebuie menţionate şi speculaţiile lansate de diverse persoane, printre care şi Victor Ponta, cu privire la un mare blat făcut de Liviu Dragnea, care s-ar fi înţeles cu Iohannis şi/sau alte persoane din diverse structuri pentru a o lăsa în pace pe Kovesi în schimbul unor beneficii personale. Un anunţ al ministrului Justiţiei care nu va include şi o cerere de revocare ar da apă la moară acestor speculaţii.

2. Al doilea scenariu este cel al prezentării unui raport foarte dur, însoţit de o cerere de revocare. Ar urma proteste, un aviz negativ din partea CSM şi, în final, un refuz al lui Klaus Iohannis de a semna revocarea (conform Legii 303/2004, însă nemodificată). Preşedintele ar putea avea o poziţie publică dură, în apărarea şefei DNA, sau ar putea aştepta în linişte avizul CSM (unul care va fi sigur negativ în actuala configuraţie a Consiliului) pe care să îl invoce în decizia finală. Radicalii din PSD şi nu numai ar vorbi despre suspendarea preşedintelui, iar tensiunile s-ar întinde pe o perioadă lungă.

Vezi şi: Avertismentul medicilor: NU consuma castraveți murați dacă suferi de aceste boli

3. Al treilea scenariu e cel al unei propuneri de revocare a şefei DNA care să fie acceptată de Klaus Iohannis. Mai puţin aşteptată, această variantă ar putea fi rodul unei negocieri între Dragnea şi Iohannis, cei care au avut discuţia privată mult aşteptată de şeful PSD. Cu Legea 303/2004 încă nemodificată, preşedintele este cel care are în continuare ultimul cuvânt în numirea unui înlocuitor pentru Kovesi, având şi posibilitatea de a refuza propunerile ministrului Justiţiei. De altfel, pentru a atenua efectul în rândul susţinătorilor DNA, ministrul Justiţiei ar putea veni cu o propunere de înlocuire a lui Kovesi la pachet cu solicitarea de revocare.

Unii analişti susţin că acceptarea demiterii şefei DNA ar reprezenta un dezastru pentru Klaus Iohannis, care nu ar mai prinde un alt doilea mandat şi chiar ar transforma-o pe Kovesi într-o eroină care l-ar putea contracandida în 2019. Însă trebuie avut în vedere şi faptul că o revocare a şefei DNA nu are nepărat un efect pozitiv pentru PSD. Pentru o satisfacţie de moment a membrilor şi simpatizanţilor, costul ar putea fi tensiuni sociale majore, critici şi sancţiuni externe, plus un DNA la care nu s-ar schimba prea multe (având în vedere că tot Iohannis va putea impune urmaşul lui Kovesi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.