Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul viitoarei legi a pensiilor prevede creșterea vârstei de pensionare

edway.edu.au
angajati

Guvernanții iau în calcul, pentru proiectul viitoarei legi a pensiilor, o serie de scenarii printre care creșterea vârstei de pensionare, conform unor extrase difuzate miercuri seară la Antena 3.

„Proiectul de lege, așa cum este prevăzut expres în jalon, prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030. Această variantă are în vedere egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre femei și bărbați proporțional cu evoluția speranței de viață. În acest sens CNPP a elaborat o serie de scenarii care urmează să fie discutat la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

Această variantă obligatorie de egalizare a vârstei standard de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților poate să atragă riscul contestării proiectului la CCR.

De asemenea, ambele variante descrise mai sus prevăd prelungirea vieții profesionale. Întrucât calculul dreptului de pensie va fi influențat și de numărul de ani realizați peste un anumit stagiu de cotizare, acesta poate fi un factor care va determina prelungirea vieții profesionale, chiar și până la vârsta de 70 de ani, la opțiunea persoanelor, condiționată de acordul angajatorilor”, se arată în documentul prezentat de sursa citată.

Aceste variante trebuie să respecte criteriul din jalon referitor la „consolidarea principiului contributivității”.

Pensionare anticipată

De asemenea, în cazul pensionării femeilor, se iau în calcul următoarele două variante:

„A) Nu avem în vedere prevederi care să vizeze pensionarea femeilor cu mai mulți copii, mai devreme cu 6 ani (cum există în Legea nr.127/2019) sau alte reduceri din vârsta standard de pensionare.

B) Propunem reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii, astfel:

- cu 1 an pentru 3 copii

- cu 2 pentru 4 sau mai mulți copii”

Scopul este respectarea criteriului din jalon referitor la „reducerea în mod semnificativ a posibilităților de pensionare anticipată”.

O posibilă dată limită

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că îşi doreşte ca până la 1 ianuarie să fie promulgată noua lege a pensiilor, iar până la 1 noiembrie ar trebui să se încheie toate procedurile în privinţa pensiilor speciale.

"Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, cea prevăzută în cererea de plată numărul 4", a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

El a menţionat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechităţile în interiorul legii pensiilor.

"Eu merg pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia, cea în care se închid foarte mult inechităţile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani şi au pensie de la CAP de 1.000 de lei, 1.500 de lei. Nu exista contribuţie pe timpul lui Ceauşescu. Să îl scot din mormânt să îl cert? Aşa a gândit el atunci. Aşa era sistemul comunist. (...) Sunt nişte inechităţi. Aceasta este prima variantă", a explicat prim-ministrul, adăugând că, după adoptarea noii legi, pensiile vor creşte şi cu 5%, cele mari, dar şi cu 20, 40%, cele mai mici.

Continuă negocierile cu Bruxelles-ul

Potrivit premierului, în privinţa pensiilor speciale se mai poartă negocieri cu Comisia Europeană.

"Ultimele negocieri pe care le avem, mai sunt trei lucruri de negociat, sunt unde ne încadrăm cu calculul, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraţilor. Ştiţi foarte bine că a fost pe o singură lună, ultima lună. Vă aduceţi aminte de un procuror general care a ieşit cu 120.000, că şi-a pus toate veniturile într-o singură lună? Procuror general al României, să faci o şmecherie să îţi pui toate veniturile în ultima lună, să iesi la pensie cu 120.000. Nu există măgărie mai mare pe care poţi să o faci faţă de un popor întreg, după ce ai fost procuror, deci tu împărţeai dreptatea în România. Este această negociere, ultimul draft a fost trimis de către Ministerul Justiţiei acum 48 de ore. Aşteptăm răspunsul Comisiei, unde este linia roşie, unde ne putem încadra, astfel încât să facem amendamentele, să le trecem prin Parlament", a spus Ciolacu.

El a menţionat că toate procedurile în privinţa pensiilor speciale trebuie să se închidă până în 1 noiembrie.

"Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR (în cazul în care legea va fi contestată la CCR - n.r.). Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro", a evidenţiat Marcel Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.