Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Vosganian îi distruge pe Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu pe tema Schengen: 'Trebuie să discutăm răspicat!'

Varujan Vosganian

Preşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Vaslui, în contextul dezbaterilor legate de neaderarea României la spaţiul Schengen, că este necesară o reformare din temelii a Ministerului de Externe şi se impune stabilirea priorităţilor privind politica externă a ţării noastre, informează Agerpres.

Referitor la discuţiile privind sancţionarea Austriei prin refuzul de a colabora cu firmele austriece din România, Vosganian a afirmat că deşi este greu să opreşti indignarea în rândul cetăţenilor, această campanie încearcă să deturneze lucrurile de la fondul problemei, care este legat de fapt de responsabilitatea autorităţilor române şi de poziţia României de acum încolo.

"Este momentul în care trebuie să discutăm răspicat despre ce politică externă are România şi cine este capabil să o facă. Opinia mea este că Ministerul de Externe trebuie să fie supus unei reformări din temelii. Ministerul de Externe trebuie să fie bazat pe competenţă şi trebuie să fie un minister care să aibă iniţiativă.

Bogdan Aurescu este un funcţionar, un diplomat de rangul doi, care ar fi foarte bun ca secretar de stat dacă ar avea şi un ministru, un şef care să aibă iniţiativă şi personalitate, adică exact cele două însuşiri pe care domnia sa nu le are.

E limpede că ceea ce s-a întâmplat arată că România nu este respectată pe cât merită şi diplomaţii străini nu dau doi bani pe reprezentanţii statului român. Asta este tema principală, nu ce facem cu firmele austriece.

Este un impuls de moment care se va atenua în perspectivă, pentru că e greu să răspundem la întrebarea ce s-ar face sistemul bancar fără un sfert din activele sale şi cât de uşor ar fi ca cele şapte milioane de cetăţeni şi firme să-şi mute conturile la alte bănci.

Sunt două teme, totuşi. Prima se referă la stabilitatea sistemului bancar, pe care dacă o clintim ne facem mai mult rău nouă decât altora şi a doua e cea legată de OMV. Şi în ce o priveşte pe prima şi în ce o priveşte pe a doua, trebuie să ne purtăm potrivit cerinţelor statului de drept. (...) În ceea ce priveşte Ministerul de Externe, trebuie făcută o revizuire profundă a acestui minister şi trebuie stabilite priorităţile de politică externă care să fie ale noastre, nu ale altora, adică nu fim ecoul vocilor altora, ci să fim noi o voce", a afirmat Varujan Vosganian.

Liderul ALDE a menţionat, totodată că acum este momentul oportun ca în România să fie făcută o evaluare a acţiunii de privatizare din ultimele decenii.

Vosganian a criticat şi poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând despre Iohannis că "nu a existat niciun conducător al statului român căruia să-i peste atât de puţin de români".

Varujan Vosganian a fost prezent, miercuri, la Vaslui, unde a avut o întâlnire cu membrii ALDE din judeţ şi a participat la lansarea volumului său "Povestiri despre oameni obişnuiţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.