Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Bănescu, despre panourile anti-ortodoxe din mallul AFI Cotroceni: 'Este nu doar nedrept și inept, ci și abject'

vasile banescu bor

Cel mai mare mall din România, AFI Cotroceni, găzduiește câteva panouri anti-ortodoxe în ceea ce organizatorii numesc o promovare a unui ”muzeu al kitsch-ului” și despre care STIRIPESURSE.RO a scris încă de luni.

Patriarhia Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al instituției, consideră că ceea ce se întâmplă în mall, ”templele consumismului”, prin batjocorirea clerului și a Sfintei Cruci nu este nimic altceva decât rezultatul înfierării publice a Bisericii Ortodoxe Române care ”a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist.

În exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, Vasile Bănescu că noua ideologie, cea neomarxistă, care falsifică realitatea, a dus și continuă să ducă la ”malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea”.

”Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a „Muzeului Kitsch-ului” dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși. Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!

Înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist. Ideologie care a urâțit o prea mare parte de lume, transformând-o într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii.

Numitorul comun al acestei ideologii falsificatoare de realitate și încă prizate în cercuri paupere cultural, a rămas constant detestarea Cerului, a clerului, a culturii veritabile, a manifestărilor credinței și, inevitabil, malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea. A celor ce-și exhibă azi repulsia față de kitsch chiar în templele consumismului, adevărate capodopere arhitectonice ale distincției și bunului-gust scoase la tarabă.”, a precizat Vasile Bănescu pentru STIRIPESURSE.RO.

Într-o primă reacție oferită în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.ROCătălin Raiu, membru în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE, consideră că așa-numita expoziție este un ”exemplu de analfabetism religios primitiv care generează hate speech”. Raiu este de părere că nu trebuie încălcate în picioare, în numele democrației, simboluri religioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.