Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dâncu: PSD a comis cea mai mare greșeală politică

dancu vasile

Sociologul Vasile Dâncu a declarat ca ziua votului a fost cea care le-a dat sentimentul specialiștilor "că se va întâmpla ceva cu totul special".

"În turul unu, totul s-a întâmplat conform prognozelor. Nu a fost nimic deosebit. Monica Macovei și Klaus Iohannis au fost candidații Facebook-ului. Bineînțeles că orice sondaj care se făcea, în turul doi, intra, în primul rând, Monica Macovei și apoi, Iohannis. După turul al doilea, în a doua săptămână, deja se vedea, în primul rând, nu o modificare a intenției de vot, dar se vedea o mobilizare, ceea ce era un lucru invers față de ce știm din alte alegeri (...) Efectiv, ziua votului a fost cea care ne-a dat sentimentul că se va întâmpla ceva cu totul special", a spus Vasile Dâncu, la Realitatea tv.

În viziunea sociologului, "cea mai mare greșeala politică pe care poți să o faci este să îl privezi pe om de un drept al lui, care e înscris în Constituție", referindu-se, aici, la numărul de secții de votare în străinătate pe care Guvernul, între cele două tururi de scrutin, nu l-a putut suplimenta.

"Sociologic vorbind, mulțimile emoționale de astăzi reaționează, în primul rând, la frustrare. Atunci când oamenii sunt privați de un drept, apare o frustrare (...) Ceea ce a greșit Guvernul, în acel moment, legându-se de o lege, de faptul că era mai dificil de făcut secții de votare, oamenii au înțeles că li se fură un drept (...) Însă nu poți să te joci cu drepturile oamenilor. Cetățenii de astăzi sunt legați de drepturi, nu mai au încredere nici în politicieni, nici în instituții și aici e cea mai mare greșeala politică pe care poți să o faci: să îl privezi pe om de un drept al lui, care e înscris în Constituție", a explicat șeful IRES.

În acest context, Vasile Dâncu a afirmat că atât subiectul numărului redus al secțiilor de vot din străinătate, cât și faptul că Iohannis a fost perceput de către mulțime ca un "om modest", fără "identitate politică de partid" au condus la victoria sa, de la alegerile prezidențiale.

"Aș spune că, în primul rând, ceea ce a fost blocarea secțiilor, într-un fel a fost blocat votul, pentru că au fost prea puține secții. Acesta a fost elementul esențial și, al doilea, a fost Klaus Iohannis și poziția lui. Daca era un 'politruc', un politician cu identitate politică de partid, atunci, nu ar fi reacționat lumea, nu l-ar fi simțit ca unul de-al lor, dar a fost perceptut ca un nepolitican, ca un om modest care vine dintre ei, ca un om al mulțimiii. Calitatea lui, primarul e cel mai apropiat om de administrație, cu cea mai bună încredere în sistemul politic românesc. A avut un avantaj că a fost un primar (...) Sibiul a devenit un fel de Meca, mai degrabă, o utopie decât o realitate. Al treilea ar fi supramobilizarea electorală care i-a convins pe tineri să meargă la vot și pe oameni care nu au mers de obicei la vot", a detaliat Vasile Dâncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.