Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu recunoaște meritul lui Adrian Năstase: 'Aderarea României la NATO îşi dovedeşte acum valabilitatea şi oportunitatea'

rfi.ro
Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a evidenţiat vineri "valabilitatea şi oportunitatea" aderării României şi Bulgariei la NATO în urmă cu 18 ani. Premier la acea vreme era Adrian Năstase.

"Acum 18 ani, România şi Bulgaria au făcut o alegere extrem de importantă în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea. Am aderat împreună la Alianţa nord-atlantică, cea mai puternică şi cea mai eficientă alianţă militară din lume. Celor două guverne li s-a părut atunci o alegere firească. (...) Nu şi opiniei publice i s-a părut atunci neapărat necesară această Alianţă. Acum, însă, Alianţa şi această aderare la acest proiect comun îşi arată valabilitatea şi oportunitatea", a afirmat Vasile Dîncu după întâlnirea cu omologul bulgar, Dragomir Zakov, aflat în vizită la Bucureşti, relatează Agerpres.

Fostul premier Adrian Năstase se arăta recent dezamăgit, după ce la la 18 ani de la aderarea României la NATO numele său nici măcar nu a fost menționat la ceremonia dedicată acestui eveniment la MApN. La acest eveniment a participat ministrul apărării Vasile Dîncu, dar și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Vezi și: Adrian Năstase a răbufnit: 'Numele meu nu a fost menționat la 18 ani de la intrarea României în NATO!'

Ministrul Dâncu a evidenţiat că, "în toată această perioadă extrem de complexă pentru securitatea regională a Flancului estic al NATO", vizita omologului bulgar confirmă "relaţii bilaterale excepţionale".

"Trebuie să le continuăm, pentru că relaţiile dintre armatele noastre şi guvernele noastre intră într-o nouă etapă şi am stabilit să ne vedem foarte des, cel puţin anual să avem vizite reciproce şi staff-urile noastre să coopereze continuu. (...) Împreună vom putea să facem mult mai mult în viitor pentru relaţiile noastre (...) şi suntem decişi să întărim postura de defensivă a Alianţei în zona Mării Negre", a arătat ministrul român al Apărării.

Dîncu a reiterat solidaritatea României şi Bulgariei cu Ucraina. "Credem împreună că agresiunea militară a Federaţiei Ruse nu poate fi justificată, fiind ilegală. Ea reprezintă un afront la adresa principiilor umanităţii asumate prin carta ONU şi unde stă scris că popoarele, naţiunile sunt hotărâte să izbăvească generaţiile viitoare de flagelul războiului (...). Ucraina nu este singură, România este alături de poporul ucrainean şi face tot ce este posibil pentru a sprijini cu ajutoare forţele de apărare defensive din Ucraina", a adăugat Dîncu.

Vasile Dîncu a subliniat că, pentru România, "prioritatea este operaţionalizarea Grupului de luptă NATO, la fel ca şi pentru Bulgaria".

El l-a felicitat pe omologul său pentru colaborarea, alături de diplomaţi români, la "constituirea documentelor celor mai importante NATO, la dezbaterile privind busola strategică (...) şi pentru viitorul concept strategic al NATO".

"În ceea ce priveşte colaborarea bilaterală, am stabilit că vom trece dincolo de birocraţie (...), o să lăsăm să se desfăşoare negocierile legate de detalii, acorduri, iar noi, între timp, o să lucrăm să punem în practică lucrurile pentru naţiunea română şi bulgară. (...) Cred că în viitor o să lucrăm foarte bine împreună", a mai spus Dîncu.

Ministrul român al Apărării l-a mai felicitat pe omologul său bulgar pentru "profesionalismul cu care Bulgaria desfăşoară în acest moment mandatul de preşedinte în exerciţiu al procesului Reuniunilor miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei pentru perioada 2021 - 2023".

"Când vom prelua, în 2023, preşedinţia acestui forum, ne bazăm pe sprijinul Bulgariei, aşa cum Bulgaria se poate bucura în viitor de continuitatea unor proiecte pe care le vom duce mai departe cu sprijinul vecinului şi prietenului nostru de la sud de Dunăre", a punctat Dîncu.

Ministrul Dîncu a mărturisit că de omologul bulgar îl leagă un moment emoţionant, Dragomir Zakov fiind primul care i-a prezentat condoleanţe în noaptea incidentelor aviatice din 4 martie. "E un moment pe care nu îl voi uita, că a fost alături de mine atunci", a mai declarat Dîncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.