DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vasile Dîncu se crede specialist și în domeniul militar: Dă ordine NATO despre cum trebuie să se reinventeze

Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Dancu Dincu

Ajuns ministrul Apărării, Vasile Dîncu se și crede specialist în domeniul ales de colegii din partid pentru a activa în cabinetul Nicolae Ciucă. El a afirmat, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, desfăşurată la Bruxelles, că este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. "Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar", a declarat el.

Dîncu a participat, miercuri şi joi, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, discuţiile fiind axate pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanţă Summit-ului de la Madrid, de la sfârşitul acestei luni.

Potrivit MApN, reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor statelor partenere ale NATO - Finlanda, Suedia, Georgia şi Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situaţia actuală din Ucraina, precum şi posibilităţile creşterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezenţa oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizaţii pentru consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi abordarea provocărilor de securitate.

Ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acţiunilor Rusiei şi implicaţiile pentru securitatea Euro-Atlantică şi a evidenţiat necesitatea menţinerii solidarităţii aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia, state partenere vulnerabile la ameninţarea rusă.

Ministrul Apărării a salutat şi contribuţiile substanţiale ale Finlandei şi Suediei la securitatea Euro-Atlantică şi a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.

"Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat", a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităţilor (Burden Sharing/BS) la nivel aliat. Oficialul român a evidenţiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat Apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023.

"Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile Secretarului General de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021", a punctat ministrul Apărării.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.