DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vasilescu (BNR): Uniunea Europeană, zona euro și NATO sunt adăposturi pentru România

bnr

Consilierul de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, susține că Uniunea Europeană, zona euro și NATO sunt adăposturi pentru România în "această lume riscantă" și cu toate că nu îndeplinim condițiile pentru intrarea în zona euro, iar "drumul devine acum foarte greu", trebuie să mergem înainte.

"Prima noastră încercare, că am tot mutat borne de hotare, prima bornă de hotar a fost în 2012 față de zona euro. Dacă intram atunci, aveam de susținut un examen pe criterii nominale, adică inflație, deficit bugetar, datorie publică în PIB, curs de schimb, dobânzi pe termen lung. N-am îndeplinit condițiile și am văzut peste câțiva ani că acelor criterii pe care le numeam, de convergență nominală, li s-au alăturat acum alte criterii de convergență reală, în prim plan fiind PIB-ul pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare. Aici, noi suntem pe locul 27 din 28 de țări. După noi mai sunt bulgarii. Trebuie să trecem și de hopul ăsta și trebuie să privim înainte, să vedem că avem la această oră cea mai mare viteză în creștere a PIB-ului din UE. Pe 2015 am fost pe locul 6, în 2016 am trecut pe locul 1, iar acum ne menținem pe locul 1 ca viteză, dar nu este de ajuns. Nu facem niciun pas înainte numai cu viteză, trebuie să asigurăm sustenabilitatea PIB-ului", a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, la o conferință privind strategia de dezvoltare a României.

În opinia acestuia, în prezent se conturează un al treilea criteriu pentru intrarea în zona euro, cel al convergenței culturale, care implică atât educația economică cât și cea financiară. "Comisia Europeană a făcut un test, un clasament al educației financiare și pe noi ne-au scos pe ultimul loc. Suntem a 28-a țară din acest clasament, bulgarii sunt înaintea noastră, sunt penultimii, dar cu 10 puncte procentuale mai mult decât noi. Dacă nu schimbăm această paradigmă va fi greu, cu trei serii de criterii acum. În 2012 nu le îndeplineam, dar acum îndeplinim toate criteriile nominale, ba mai mult decât atât, chiar și foaia de parcurs, foaia de bord europeană, cu 11 criterii, le îndeplinim și pe acestea, dar sunt toate nominale. Avem probleme cu convergența reală și cu convergența culturală. Așa că vedem că drumul spre zona euro devine acum foarte greu, chiar dacă am renunțat la dată. Nici noi, nici polonezii, nici cehii, nici ungurii, nici bulgarii, toată zona asta care privește spre UE cu ochi diferiți, chiar dacă unii îndeplinesc criteriile, ezită. Cehii, de pildă, ar putea să intre oricând, ezită. Polonezii ezită. Noi nu ezităm, dar nu avem criteriile îndeplinite", a explicat consilierul BNR.

Potrivit sursei citate, România trebuie să intre în zona euro numai atunci când va fi pregătită și când va îndeplini toate criteriile "într-o Uniune Europeană unde lucrurile se complică". "Problema se pune acum tranșant: vom intra când vom fi pregătiți, iar a fi pregătiți înseamnă să îndeplinim toate aceste criterii într-o Uniune Europeană unde lucrurile se complică. Chiar ieri, o voce importantă din Germania a rostit foarte tranșant că problema celor mai multe viteze este în actualitate mai mult decât oricând și indiferent de cum sunt conceptele, că este o Europă cu mai multe viteze, sau că va fi o Europă a cercurilor concentrice, în această Europă, care este pentru noi un adăpost, trebuie să vedem cum mergem înainte către zona Euro. (...) Din punctul meu de de vedere, văd UE și zona euro și NATO pentru România ca adăposturi în această lume riscantă, riscantă, riscantă. Sunt invidios pe Alin Teodorescu (sociolog n.r.) care a spus public la televizor ceea ce mi-ar fi plăcut mie să spun: 'doamne ferește să aflăm noi românii ce înseamnă Uniunea Europeană, pentru că nu vom putea să aflăm decât dacă am pleca din UE, abia atunci vom vedea", a mai spus Vasilescu.

În acest context, consilierul BNR a precizat că Marea Britanie va vedea ce înseamnă Uniunea Europeană, abia când se va despărți definitiv de UE și în momentul în care Piața Unică nu va mai fi un debușeu fără taxe vamale. "Eu personal cred că această țară pe care o admir și care a avut conducători pe care îi admir, a avut și conducători care au făcut mari erori, ca să nu mai vorbesc de George al III-lea, care pentru o taxă tembelă de timbru a pierdut companiile americane și a pierdut întâietatea Marii Britanii în lumea care trăia. Astăzi cred că deja strategii din Marea Britanie își dau seama ce va fi în afara pieței unice pentru că speranța că va face o altă piață unică cu fostele colonii britanice este deocamdată iluzorie (...) Cred că va fi dur șocul ieșirii, chiar dacă nu vor plăti cele 60 de miliarde de euro socotite deocamdată ca datorie pentru retragere. În primul rând vor vedea șocul în momentul în care piața unică nu va mai fi un debușeu fără taxe vamale", a precizat Vasilescu, anunţă Agerpres.

Consilierul BNR Adrian Vasilescu a participat miercuri la a III-a ediție a Conferinței 'Strategia de dezvoltare a României' cu tema 'Între zona euro și zodia leului', eveniment organizat de grupul de presă Bursa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.