Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VEȘTI BUNE O nouă analiză de sânge va putea identifica riscul de a suferi de cancer la plămâni

www.agerpres.ro
sânge

O nouă analiză de sânge care evaluează patru biomarkeri proteici îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea identificării riscului de a suferi de cancer de plămâni, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) citată joi de EFE.

Avertismentul medicilor - Apare o nouă boală cu transmitere sexuală, rezistentă la antibiotice

Această metodă ajută la identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE că este "prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse".

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, în rândul fumătorilor şi foştilor fumători, 63 % dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor prezentând indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42 %.

Directorul IARC, Christopher Wild, a asigurat într-un comunicat că, deşi "evitarea tutunului este cel mai bun mod de a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de plămâni; între fumători şi foşti fumători cu risc mai mare, detectarea timpurie are un rol cheie în combaterea acestei boli".

Cancerul de plămâni reprezintă 20 % dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC - entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.