DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vești bune pentru mii de români - Corina Crețu a dat OK-ul: 110 milioane de euro vin la ei în regiune

corina cretu

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a semnat, joi, finanțarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia-Turzii", fondurile fiind în valoare de 110 milioane euro.

Proiectul va asigura tuturor locuitorilor din sudul județului Cluj acces la servicii de apă și canalizare, prin extinderea și modernizarea infrastructurii existente, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România într-un comunicat de presă.

Acest proiect major este parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și va beneficia de un sprijin financiar din partea UE de peste 110 milioane de euro, prin Fondul de coeziune.

Proiectul va fi implementat în 13 localități din județul Cluj, reunite în cadrul Asociației de dezvoltare intercomunitară "Apa Văii Arieșului" (Aiton, Călărași, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viișoara) și vine în continuarea investițiilor făcute din bani europeni în perioada 2007 – 2013 în rețeaua de apă și canalizare din această parte a judeţului.

Simona Halep, ELIMINARE rușinoasă la Roland Garros: a pierdut în fața unei tinere de 17 ani

„Mă bucur că lucrurile sunt duse mai departe și că finanțarea europeană va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai în regiunea Turda-Câmpia Turzii. Concret, cu aproape 155 milioane de euro - din care peste 110 milioane din fonduri europene, la care se adaugă co-finanțarea națională de aproape 45 milioane de euro -, peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă de calitate în gospodării, în timp ce 14.000 de locuințe vor fi racordate la sistemul de canalizare. Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populația din această zonă va fi racordată la rețeaua de apă și canalizare”, a afirmat Corina Crețu, conform sursei citate.

Proiectul prevede reabilitarea a 104 kilometri din lungimea rețelei actuale de transport al apei, precum și extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. În ceea ce privește sistemul de canalizare, sunt prevăzute reabilitarea actualei rețele pe o lungime de 48 de kilometri, extinderea acesteia cu 130 de kilometri, construirea a 48 de noi stații de pompare, precum și extinderea a 2 stații de tratare a apelor uzate.

Proiectul urmează a fi implementat până la finele anului 2023 și va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecția sănătății locuitorilor și previne deversările de apă uzată din rețeaua de distribuție și stocare.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, din care mai mult de 9 miliarde sunt dedicate Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Din acestea, 7 miliarde de euro sunt finanțări prin Fondul de coeziune, iar peste 2 miliarde prin Fondul european de dezvoltare regională.

Parte a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, zona Turda – Câmpia-Turzii a mai beneficiat de finanțare din partea Uniunii Europene în perioada 2007 – 2013 pentru alte două proiecte:

„Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii”, ce a fost co-finanțat cu peste 63 de milioane de euro din Fondul de coeziune;

„Investiții și dotări pentru îmbunătățirea capacității de operare a Companiei de Apă Arieș Turda”, cu o alocare de peste 4,8 milioane de euro din Fondul de coeziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.