Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru români: Deținătorul arhivei unui angajator aflat în faliment e OBLIGAT să elibereze actele de vechime

toader senat

Senatul a adoptat, miercuri, care prevede obligația pentru persoana autorizată, care deține arhiva unui angajator aflat în faliment, lichidare sau radiere, să elibereze documentele necesare atestării vechimii în muncă, potrivit Mediafax.

Raportul favorabil cu amendamente la inițiativa legislativă a deputaților PMP Corneliu Bichineț și Petru Movilă a fost adoptat cu 80 de voturi „pentru” și patru abțineri.

Inițiativa vizează completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, în sensul introducerii unui nou alineat, 6¹): „În cazul în care angajatorul se află în faliment, lichidare sau radiere, conform prevederilor legilor în vigoare, deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, conform prevederilor alin. 5”.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art.34 din legea numărul 53 per 2003- Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare intervenția legislativă vizând ca deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator să fie obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de fostul salariat, în ipoteza în care respectivul angajatul se află în faliment lichidare sau radiere”, se arată în raportul Comisie pentru muncă a Senatului.

Citește și: Rareș Bogdan, anunț bombă despre Kovesi:Cerută de urgență la Parchetul UE

Articolul 34 al Legii 53/2003 Codul Muncii prevede, în forma în vigoare că:

(1) Fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa un registru general de evidenţă a salariaţilor.

(2) Registrul general de evidenţă a salariaţilor se va înregistra în prealabil la autoritatea publică competentă, potrivit legii, în a cărei rază teritorială se află domiciliul, respectiv sediul angajatorului, dată de la care devine document oficial.

(3) Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

(4) Registrul general de evidenţă a salariaţilor este păstrat la domiciliul, respectiv sediul angajatorului, urmând să fie pus la dispoziţie inspectorului de muncă sau oricărei alte autorităţi care îl solicită, în condiţiile legii. (5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitat

(6) În cazul încetării activităţii angajatorului, registrul general de evidenţă a salariaţilor se depune la autoritatea publică competentă, potrivit legii, în a cărei rază teritorială se află sediul sau domiciliul angajatorului, după caz.

(7) Metodologia de întocmire a registrului general de evidenţă a salariaţilor, înregistrările care se efectuează, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Senatul a adoptat proiectul de lege, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.