Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru români - Suntem mai bogați cu aproape 2.000 de miliarde de lei

Pixabay
bani

Avuția netă a populației s-a majorat cu circa 8%, în trimestrul al doilea al acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent, până la aproape 1.928,7 miliarde de lei, conform calculelor făcute de Banca Națională a România (BNR).

„Avuția netă a populației a urmat tendinţa ascendentă manifestată şi la data ultimului Raport, majorându-se cu circa 8 la sută în trimestrul al doilea 2018 față de aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul creșterii deținerilor de active imobiliare (+9 la sută), dar și datorită avansului activelor financiare (+3 la sută). Nivelul activelor nefinanciare a suferit o ajustare importantă, comparativ cu valorile prezentate în rapoartele anterioare, ca urmare a unei reestimări a prețului locuințelor”, se scrie în „Raport asupra stabilității financiare”, ediția decembrie 2018, Anul III (XIII), nr. 6 (16), realizat de BNR.

Citește și: Veste mare pentru români! Toți vor putea primi al 13-lea si al 14-lea salariu

Mai exact, activele imobiliare erau în valoare de 1.5045,5 miliarde de lei, la finele primului semestru, iar activele financiare nete de 424,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, averea populației este încă departe de nivelul de 2.047,2 miliarde de lei, de finele anului 2008, din care aproape 1.860 de miliarde de lei era reprezentată de activele imobiliare.

„Metodele de investire ale populației pun în evidență necesitatea diversificării plasamentelor, întrucât cea mai importantă pondere în activele acestui sector este deținută de depozite și numerar (40 la sută, iunie 2018)”, se precizează în raportul BNR citat.

În contrast, sectorul populației a prezentat un interes scăzut pentru investițiile în titluri (0,9%), acțiuni cotate (2,3%) și asigurări (2%), în timp ce ponderea investițiilor în derivative este neglijabilă.

„Având în vedere potențialul existent și preferința pentru investiții sigure ale populației, Ministerul Finanțelor Publice a lansat emisiuni speciale de titluri de stat destinate exclusiv populației - volumul subscrierilor înregistrate pentru prima emisiune a reprezentat 20 la sută din plafonul stabilit pentru anul 2018. Continuarea realizării de astfel de emisiuni este de natură să contribuie la o conştientizare mai bună a opţiunilor de investire, la diversificarea portofoliului investiţional al populaţiei, dar şi la atenuarea interconexiunilor importante dintre sectorul bancar şi cel guvernamental”, se mai explică în nr. 16 al „Raportului asupra stabilității financiare”.

În trimestrul al treilea al acestui an, sectorul populației și-a consolidat poziția de creditor net față de sectorul bancar, înregistrând valoarea de 50,5 miliarde lei, în urma unei creșteri anuale de 21%. „De remarcat este îmbunătăţirea semnificativă a poziției nete în valută, care reprezintă la septembrie 2018 dublul valorii înregistrate în luna septembrie 2017”, se subliniază în raportul BNR citat.

În contrast, poziția de creditor net în lei a scăzut cu circa 35% în luna septembrie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în condițiile unui ritm mai alert de creștere al împrumuturilor față de cel al depozitelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.