Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești PROASTE: Taxa care va duce la concedieri rapide şi la alimente mai scumpe

taxe

Taxa pe ambalajele nereciclate va duce la pierderea a mii de locuri de muncă şi la creşterea preţului alimentelor în această primăvară, avertizează producătorii. După aproape un an de discuţii între aceştia şi Ministerul Mediului, reprezentanţii industriei alimentare vor plăti din nou 2 lei pe kilogramul de deşeuri nereciclate. 25 ianuarie este data limită până la care producătorii trebuie să depună declaraţia privind fondul pentru mediu.

Alina Gorghiu, întâlnire de taină cu trei foști subalterni

Traian Băsescu, devoalări din interiorul CSAT: 'Nu există nicio hotărâre'

Potrivit legislaţiei în vigoare, producătorii din industria alimentară, dar şi importatorii au la dispoziţie două metode prin care se pot achita de obligaţiile ce le revin pentru protecţia mediului - aceea de a reintroduce în circuitul economic 60% din ambalajele pe care le produc. Prima: să încheie un contract cu o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) licenţiată, care să valorifice și să recicleze deșeurile de ambalaje. A doua: să achite 2 lei pe kilogramul de deşeu pentru 60% din totalul ambalajelor pe care le produc.

Până acum câteva luni, producătorii din industria alimentară au preferat, pentru a-şi reduce costurile, să încheie contract cu una dintre cele 10 OTR-uri licenţiate pentru un preţ mediu de 65 de lei pe tona de ambalaj pus în piaţă. OTR-urile îşi luau astfel responsabilitatea de a recicla şi de a valorifica ambalaje în locul producătorilor. Numai că, în urma unor controale desfăşurate anul trecut, Admninistraţia Fondului pentru Mediu a amendat mare parte dintre aceste OTR-uri pentru că au raportat can­tităţi de deşeuri colectate şi re­ci­clate mai mari decât în realitate. Amenda totală s-a cifrat la aproximativ 84 de milioane de lei, iar unele dintre companii au primit amenzi de milioane de euro.

Urmare a neregulilor depistate de Administraţia pentru mediu, producătorii din industria alimentară s-au văzut în situaţia de a avea de plătit către Administraţia Fondului pentru Mediu cei 2 lei pe kilogram de deşeu nereciclat în fapt de OTR.

„La sticlă am ajuns pe tona de sticlă undeva la 1050 de lei în condiţiile în care tona de sticlă nouă costă 1250 de lei, practic este de-a dreptul ilogic", a declarat Emil Dumitru, preşedintele ProAgro, citat de DIGI24.

Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL: „Intru în faliment, eu nu am cum să vând sub costul de producţie. Depinde foarte mult de valoare, o sticlă de whisky nu are cum să se simtă, dar la ape minerale, la sucuri, la iaurturi, laptele care era la ambalaj la sticlă se va simţi până la 30 la sută, conservele de legume, compoturile, până la 30 la sută, gândiţi-vă că o sticlă de vin are 500 de grame ca şi greutate, numai ambalajul”.

Geanin Şerban, reprezentantul asociaţiei reciclatorilor Eco-România: „El trebuie să fie mai mare decât costul de operare, altfel, dacă taxa va fi sub costul de colectare, sortare, balotare, transport, vom ajunge ca deşeurile să rămână pe stradă”.

Anul trecut, din cele 68.000 de locuri de muncă din industria de procesare au fost desfiinţate 8.000, spune asociaţia ProAgro. O situaţie care s-ar putea repeta şi anul acesta. Senatul României a adoptat anul trecut o propunere legislativă prin care taxa pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar urma să fie redusă de la 2 lei la 30 de bani pe kilogram, dar decizia finală este în Camera Deputaţilor. Ministerul Mediului nu şi-a precizat deocamdată punctul de vedere legat de discuţiile privind modificarea taxei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.