Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești URIAȘE pentru sutele de mii de români din Ucraina: Comisia de la Veneția NU e de acord cu schimbarea legii

presidency.ro
Klaus Iohannis Petro Porosenko

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută adoptarea de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei a Opiniei sale privind prevederile art. 7 al Legii educaţiei din Ucraina, care se referă la folosirea, în educaţie, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a altor limbi.

Potrivit unui comunicat, MAE reaminteşte că, în contextul demersurilor diplomatice ferme întreprinse pentru promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, România a solicitat Ucrainei consultarea Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea educaţiei şi preluarea opiniei Comisiei în legislaţia ucraineană. De asemenea, reaminteşte că în contactele bilaterale directe cu partea română, partea ucraineană şi-a asumat, la cel mai înalt nivel, obligaţia de a remedia problemele create de lege, în special de art. 7 al acesteia, prin aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Citește și: Cel mai controversat polițist și-a schimbat locul de muncă: Unde s-a angajat Marian Godină

"Opinia Comisiei de la Veneţia confirmă evaluarea României cu privire la impactul negativ al art. 7 din legea amintită asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, inclusiv a celor aparţinând minorităţii române. Comisia de la Veneţia critică art. 7 din legea amintită şi cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică şi de claritate şi nu garantează în mod adecvat dreptul la educaţie în limba minorităţilor. Comisia cere astfel amendarea art. 7 şi înlocuirea sa cu un text mai echilibrat şi mai clar. Comisia constată, aşa cum a susţinut constant partea română, că Legea implică o diminuare a oportunităţilor de învăţare în limbile minorităţilor, putând fi ridicată chiar o problemă de constituţionalitate a Legii", se arată în comunicatul MAE.

Citește și: Răspuns OFICIAL pentru Principele Nicolae! Decizia mult așteptată a fost luată de Casa Regală

Totodată, Comisia de la Veneţia, precizează MAE, reiterează că obiectivul urmărit prin legislaţia ucraineană de consolidare a învăţământului în limba de stat nu trebuie promovat în detrimentul limbilor minoritare vorbite pe teritoriul Ucrainei, fiind necesară identificarea unui echilibru care să ofere garanţii privind educaţia în limbile minorităţilor. Astfel, legea trebuie să asigure echilibrul corect între promovarea limbii de stat şi protecţia drepturilor lingvistice ale minorităţilor, care nu pot fi diminuate în mod nejustificat.

Citește și: Premierul Mihai Tudose EXULTĂ! Anunțul care i-a dat ARIPI

De altfel, Comisia exprimă îndoiala că reducerea semnificativă a învăţământului în limbile minorităţilor este singura alternativă la dispoziţia autorităţilor şi recomandă în acest context îmbunătăţirea calităţii învăţării în limba ucraineană în şcolile în care se învaţă în limbile minorităţilor, ceea ce va permite îmbunătăţirea cunoaşterii limbii de stat fără să fie subminate drepturile şi identitatea minorităţilor, se menţionează în comunicat.

Citește și: Dezvăluire interesantă a Olguței Vasilescu, cu privire la Regele Mihai!

"Comisia de la Veneţia recunoaşte relevanţa şcolilor tradiţionale ale minorităţilor naţionale care, prin dăinuirea lor de un secol, prin reputaţia lor şi calitatea actului de educaţie, au contribuit substanţial, de-a lungul istoriei, la prezervarea şi dezvoltarea identităţii specifice a minorităţilor, inclusiv a identităţii lingvistice. Mai mult, Comisia consideră că riscul care planează asupra viitorului acestor şcoli are implicaţii directe asupra respectării de către Ucraina a obligaţiilor asumate ca parte la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare. În consecinţă, Comisia recomandă ca în procesul implementării legii să nu fie puse în pericol menţinerea moştenirii culturale a minorităţilor şi să fie asigurată continuitatea educaţiei în limbile minorităţilor în şcolile tradiţionale ale acestora", explică MAE.

Citește și: S-a dat de gol! Ce salariu are, de fapt, cunoscutul realizator, Mircea Badea

Comisia mai recomandă ca în aplicarea legii să fie asigurat un nivel substanţial al educaţiei în limbile minorităţilor care sunt limbi oficiale ale UE, inclusiv limba română, precum şi să fie excluse şcolile private ale minorităţilor de la aplicarea prevederilor legii.

MAE reiterează apelul său la adresa autorităţilor ucrainene ca procesul de reglementare, prin legea aferentă, a educaţiei secundare, să aibă în vedere, cu cea mai mare stricteţe, evaluările şi recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru a asigura menţinerea neafectată a dreptului la educaţie în limba maternă pentru minoritatea română.

Citește și: Are agenda plină! Câți bani îi vor intra în cont Andreei Bălan doar în luna decembrie

În plus, în conformitate cu poziţia exprimată constant de România, Ministerul Afacerilor Externe consideră că în orice demers de elaborare sau implementare a legislaţiei în materie de educaţie este imperativă implicarea reprezentanţilor minorităţii române, direct afectată de dispoziţiile legislative. De altfel, Comisia de la Veneţia critică lipsa consultării adecvate a minorităţilor naţionale în procesul de amendare a sistemului de educaţie în limba minorităţilor şi îndeamnă la demararea unui dialog eficient cu reprezentanţii acestora şi cu toţi actorii interesaţi pe marginea limbii procesului de educaţie, astfel încât necesităţile şi preocupările minorităţilor să fie luate în considerare.

Citește și: Libertatea îi prieşte: În ce afacere s-a băgat fostul soț al Elenei Udrea, celebrul Dorin Cocoș

"În conformitate cu angajamentele asumate de guvernul ucrainean, atât în dialogul cu partea română, cât şi în context multilateral, Ministerul Afacerilor Externe susţine necesitatea ca autorităţile ucrainene să întreprindă toate măsurile necesare, în special de ordin legislativ, pentru aducerea Legii educaţiei în concordanţă cu opinia Comisiei de la Veneţia în integralitatea sa. România reiterează disponibilitatea de dialog cu Ucraina, inclusiv pentru oferirea de asistenţă şi expertiză în conturarea unui sistem în măsură să asigure respectarea drepturilor lingvistice ale tuturor vorbitorilor de limba română din Ucraina, care rămâne o prioritate a statului român", se mai arată în comunicat.

Citește și: Operatorul care pune concurența pe jar: Cine a primit premiu pentru cele mai multe numere portate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.