Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești URIAȘE pentru toate femeile din România: Acest program este o șansă unică

stiripesurse.ro
femei

Peste 800.000 de femei pot beneficia de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (costuri de transport), arată deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, inițiatorul acestui program.

Citește și: Lovitură DEVASTATOARE pentru Traian Băsescu: PMP NU mai are grup în Senat

”E o șansă unică pentru doamnele și domișoarele din România. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei vor fi depistate precoce și tratate gratuit.

Proiectul meu de suflet s-a concretizat. Mulțumesc tuturor celor ce au susținut de-a lungul timpului, susțin și vor susține acest program. Prevenția și tratamentul precoce în oncologie sunt extrem de importante.

Concret: 
1. Peste 800.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau) a cancerului de col uterin, precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (costuri de transport).
2. Peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de sân screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente, jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program fiind din categorii vulnerabile.
3. Suma alocată este 68 milioane de euro (finanţare din fonduri europene nerambursabile).
4. 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce pentru Iași și întreaga Moldovă.
5. Ministerul Sănătăţii va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din ţară.

Absenţa educaţiei pentru sănătate și lipsa banilor sunt principalele cauze ce duc la un diagnostic tardiv, atunci când șansele de vindecare sunt reduse:
1. 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.) 
2. accessibilitatea limitată a programelor naționale de screening legate de disponibilitate și costuri.

E bine de știut:
1. Prin acest program femeile din România vor beneficia de infomare şi acces la toate consultaţiile şi investigaţiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer.
2. Testul este gratuit (indiferent dacă sunt sau nu asigurate).
3. Testarea este nedureroasă.
4. Este foarte importantă testarea periodică pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului în stadii de debut.
5. Dacă rezultatul este pozitiv pacientele vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare.
6. Dacă rezultatul este negativ vor fi reprogramate pentru o nouă testare după cinci ani.
7. Testarea poate preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.

Nu uitați să vă testați!”, arată Tudor Ciuhodaru, pe pagina personală de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.