Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: 19 funcționari au fost arestați în cadrul unei campanii anticorupție riguroase

edarabia.com
venezuela steag

Cel puţin 19 funcţionari publici au fost arestaţi în Venezuela în cadrul "cruciadei" anticorupţie care l-a doborât pe ministrul petrolului, a anunţat marţi preşedintele parlamentului Jorge Rodriguez, în cursul unei şedinţe dedicate cazului, notează AFP, citat de Agerpres.

"Până în prezent, au fost arestate 19 persoane şi sunt sigur că vor fi mai multe", a declarat Rodriguez, în timp ce Adunarea a votat pentru sprijinirea Poliţiei naţionale anticorupţie în "cruciada" sa care loveşte în special uriaşa companie naţională a petrolului Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Adunarea a mai votat în unanimitate ridicarea imunităţii parlamentare deputatului Hugbel Roa, arestat duminică şi acuzat de corupţie.

El este un apropiat al fostului ministru al petrolului Tareck El Aissami care a demisionat luni în cadrul operaţiunii. Sub incidenţa unor sancţiuni americane, El Aissami a fost unul dintre cei mai puternici lideri ai ţării şi a fost considerat un om-cheie în sectorul petrolier pe care îl stăpânea perfect.

Roa, fost ministru al educaţiei universitare, ştiinţei şi tehnologiei, este unul dintre creatorii criptomonedei venezuelene Petro, bazată de vastele rezerve de ţiţei ale ţării.

Oamenii de "paie"

Printre "oamenii săi de paie" s-a aflat afaceristul Alejandro Arroyo, "proprietarul unui conac în Country Club (cartier de lux din Caracas), unei enorme flote de camionete şi al unor echipe de fotbal", a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului. "Cel mai grav este că a condus o reţea de prostituţie în cadrul serviciului care recruta tinere pentru a servi ca escorte", a adăugat această sursă.

"Am ridicat imunitatea parlamentară unor deputaţi, unii şi-au dat demisia pentru că sunt implicaţi în infracţiuni grave precum traficul de droguri", a declarat Diosdado Cabello, prim-vicepreşedinte al Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV) şi considerat numărul doi al puterii de la Caracas după preşedintele Nicolas Maduro.

Şeful statului, care a mai lansat operaţiuni anticorupţie în trecut, a declarat luni că anchetele au început în octombrie.

El s-a întrebat în special despre stilul de viaţă al acestor înalţi funcţionari care, după cum a afirmat, trăiau ca nişte "proaspăt îmbogăţiţi" în "extravaganţă".

Din 2017, industria petrolieră a Venezuelei a fost vizată de numeroase anchete pentru corupţie care s-au soldat în special cu arestarea mai multor zeci de angajaţi şi a doi miniştri ai petrolului, Eulogio del Pino şi Nelson Martinez. Cel din urmă a murit în timp ce era în închisoare, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.