Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela, pe un butoi cu pulbere - Opoziția se retrage din viitoarele alegeri legislative

Telesur
Venezuela

Opoziţia din Venezuela, majoritară în Parlament, a anunţat că se va retrage din alegerile legislative prevăzute până la sfârşitul anului, un proces electoral pe care l-a calificat drept "farsă", relatează AFP, conform agerpres.ro.

"Partidele democratice venezuelene nu vor valida şi nici nu vor recunoaşte o farsă electorală pusă în scenă de dictatura (preşedintelui chavist Nicolas Maduro - n.r.) în propriul interes", afirmă într-un comunicat transmis duminică reprezentanţi ai 11 formaţiuni politice, între care şi principalele patru partide de opoziţie.

Aceste formaţiuni resping "pretenţia dictatorială" a acestor alegeri menite a înnoi Adunarea Naţională, un proces care, în opinia lor, ar servi la "agravarea crizei politice actuale".

Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ) a numit vineri noi membri la conducerea Consiliului Naţional Electoral (CNE), însărcinat cu supervizarea scrutinului pentru care nu a fost stabilită nicio dată, dar care, în virtutea legii, trebuie să aibă loc în acest an.

Subiecte Evaluare Națională 2020. Ministrul Educației, despre cât de dificile sunt subiectele anul acesta față de anii trecuți

Acuzat de opoziţie că acţionează parţial în beneficiul puterii chaviste, TSJ a numit un magistrat sancţionat de Canada la conducerea CNE.

Făcând asta, el şi-a arogat o prerogativă a Adunării Naţionale, parlamentul unicameral din Venezuela, singura instituţie controlată de opoziţie.

"A venit momentul!', a transmis sâmbătă Nicolas Maduro, la o zi după numirea acestor noi autorităţi electorale.

"Trebuie să ne luptăm, uniţi, cu mai multă forţă decât oricând", a scris pe Twitter la rândul său liderul de opoziţie Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de circa 50 de ţări, printre care şi SUA.

Opoziţia a câştigat alegerile legislative din decembrie 2015, obţinând 112 din cele 167 de locuri din Parlament, pentru care Maduro este un "uzurpator" care s-a menţinut la putere pentru al doilea mandat în urma unui scrutin prezidenţial "fraudulos" în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.