Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict clar al francezilor: Drogul jihadiştilor este un mit. Teroriştii NU consumă Captagon

reuters
captagon

Captagonul, supranumit şi 'drogul jihadiştilor', o amfetamină creată dintr-un vechi medicament psihotrop, nu a fost consumat de către 'niciun terorist care a comis atentatele revendicate de gruparea Statul Islamic în Europa începând din 2015', arată un raport publicat joi de Observatorul francez pentru droguri şi toxicomanie (OFDT), transmite AFP, potrivit agerpres.

''Existenţa unui 'drog al jihadiştilor' este un mit'', a declarat autorul raportului, Laurent Laniel, cercetător specializat în pieţele de droguri ilicite la Observatorul european pentru droguri şi toxicomanie (OEDT).

Citeşte şi: Minunea japonează n-a durat mult. A DEMISIONAT prima femeie aleasă în fruntea opoziţiei

Potrivit lui Laniel, atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 morţi, au creat o asociere între jihadişti şi captagon, şi prin extensie cu Siria.

''Însă niciunul dintre aceşti terorişti nu a consumat captagon înainte de a trece la acţiune'', a subliniat expertul, pe baza autopsiilor efectuate, care au demonstrat că autorii nu erau nici sub efectul drogurilor, nici al alcoolului.

Anumite informaţii lasă să se înţeleagă că acest drog, care creează o senzaţie de invulnerabilitate, este consumat de combatanţi în Siria, precizează Laurent Laniel, 'însă nimic nu dovedeşte că acest lucru se referă la combatanţii Statului Islamic care, dimpotrivă, condamnă ferm folosirea drogurilor'.

Vândut sub forma unui mic comprimat alb având un logo caracteristic ce reprezintă două semiluni, captagonul este la origine un medicament care a fost comercializat începând cu anii '60 şi al cărui principiu activ este fenetilina, un drog de sinteză din familia amfetaminelor. ''Or, fenetilina nu mai este produsă în prezent, această substanţă nu mai există. Ceea ce se numeşte astăzi captagon şi e vândut pe piaţa ilicită este constituit în principal din amfetamină'', explică Laniel.

Citeşte şi: Noile sancţiuni americane, impuse Rusiei, NU sunt pe placul Germaniei. Europa este pregătită de contra-măsuri

Acest captagon este fabricat în Liban şi probabil şi în Siria şi Irak, iar cea mai mare parte are ca destinaţie Arabia Saudită, mai menţionează raportul OFDT.

La finalul lunii mai, serviciile vamale franceze au anunţat realizarea primei capturi de captagon în Franţa, cu 135 de kilograme descoperite în ianuarie şi februarie pe aeroportul parizian Roissy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.