Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict usturător: Fost șef de comitet olimpic, 30 de ani de închisoare pentru corupție la Rio 2016

freepressjournal.in
nuzman

Fostul președinte al Rio 2016 și al Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman, a fost condamnat la 30 de ani și 11 luni de închisoare pentru cumpărarea de voturi pentru a sigura succesul candidaturii orașului brazilian la organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2016, informează Mediafax.

Nuzman a fost găsit vinovat de corupție, crimă organizată, spălare de bani și evaziune fiscală, într-o decizie anunțată de judecătorul Marcelo Bretas, șeful celui de-al 7-lea Tribunal Penal Federal din Rio de Janeiro.

În vârstă de 79 de ani, fost jucător de volei care a reprezentat Brazilia la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, Nuzman nu va fi încarcerat până la finalizarea procesului de apel.

Fostul guvernator al orașului Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, și Leonardo Gryner, fostul director general al Rio 2016, au fost, de asemenea, condamnați la închisoare.

Cabral a fost condamnat la 10 ani și opt luni de închisoare, în timp ce Gryner a primit o pedeapsă de 13 ani și 10 luni.

Într-o sentință de 57 de pagini, s-a arătat că, între iulie 2014 și septembrie 2017, Nuzman a "ascuns și disimulat originea și proprietatea a 16 kilograme de aur, în valoare de 269 000 dolari, provenite din activități ilegale, achiționate și depozitate fără a fi declarate, într-un seif din Elveția".

În octombrie 2017, Nuzman a fost arestat în cadrul unei anchete denumite "Operațiunea Unfair Play", fiind suspectat că a organizat o mită de 2 milioane de dolari, pentru ca membrii Comitetului Olimpic Internațional (CIO) să găzduiască Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2016 de la Rio de Janeiro.

Ancheta a fost lansată după ce ziarul francez Le Monde a afirmat că membrii CIO au fost mituiți cu trei zile înainte de sesiunea organizației de la Copenhaga, din octombrie 2009, unde Rio de Janeiro a învins rivalele Chicago, Madrid și Tokyo, pentru a deveni primul oraș sud-american care a primit dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice.

Judecătorul Bretas a susținut că Nuzman, membru al CIO între 2000 și 2012, a fost arhitectul schemei.

„Vinovăția este ridicată, deoarece Carlos Arthur Nuzman a fost principalul creator al schemei ilicite examinate în aceste înregistrări și a acționat astfel profitând de poziția înaltă obținută în cei 22 de ani ca președinte al Comitetului Olimpic Brazilian, motiv pentru care comportamentul său trebuie să fie evaluat mai riguros decât cel al oricărui corupt", a declarat Bretas.

„Condamnatul și-a dedicat cariera publică pentru a face din Rio de Janeiro orașul gazdă a Jocurilor Olimpice, însă, în ciuda unei astfel de responsabilități sociale, a ales să acționeze împotriva moralității și a proprietății publice."

Avocatul lui Nuzman, João Francisco Neto, a confirmat că vor face apel împotriva verdictului.

„Judecătorul l-a condamnat fără probe", a declarat Neto într-un comunicat.

„Nuzman va fi cu siguranță achitat. Instanțele din Republică nu vor onora această violență juridică incalificabilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.