Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul în procesul lui Ratko Mladic va fi pronunţat pe 22 noiembrie

ciocanel judecator

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) va pronunţa pe 22 noiembrie verdictul în procesul deschis împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, transmite AFP. Ratko Mladic, în vârstă de 74 de ani, este judecat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, pentru acuzaţii de genocid, epurare etnică şi crime de război în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

'Pronunţarea sentinţei în acest caz va avea loc miercuri, 22 noiembrie 2017, la ora 10.00' (09.00 GMT), la Haga, a comunicat miercuri instanţa. Ratko Mladic a fost inculpat de TPIY în 1995 şi arestat în 2011 în Serbia. Acuzarea a cerut condamnarea sa la închisoare pe viaţă.

În iulie 1995, forţele sârbe bosniace comandate de generalul Ratko Mladic au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci la Srebrenica, în cel mai grav masacru produs pe continentul european după Al Doilea Război Mondial.

Fostul comandant mai este inculpat pentru răpirea unor angajaţi ai ONU şi pentru rolul avut în asediul de 44 de luni asupra oraşului Sarajevo, în timpul căruia au murit 10.000 de civili. În pledoaria sa din decembrie 2016, avocatul lui Mladic, Branko Lukic, a cerut achitarea în toate cele 11 capete de acuzare: două pentru genocid, cinci pentru crime împotriva umanităţii şi patru pentru crime de război. 'Ratko Mladic nu este un monstru, era un soldat care se apăra în faţa monstrului care era maşina de război islamică', a declarat atunci apărătorul său, conform Agerpres.

Procesul lui Ratko Mladic este ultimul care are loc la TPIY, instanţă care îşi va închide activitatea pe 31 decembrie. Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI) este structura însărcinată să încheie, după sfârşitul mandatelor lor, lucrările tribunalelor internaţionale pentru Rwanda (TPIR) şi pentru fosta Iugoslavie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.