Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul lui Năstase despre prăbușirea fotbalului în România

nastase

'Operaţia a reuşit', s-a făcut curăţenie în fotbal, finanţatorii din fotbal au ajuns în închisoare, iar consecinţa este că nimeni nu mai investeşte în acest domeniu, a scris sâmbătă pe blog fostul premier Adrian Năstase.

'De cel puţin 50 de ani, sunt pasionat de fotbal. (...) Acum, am însă un sentiment de tristeţe. Performanţe reduse, incapacitatea echipelor noastre de a mai participa la competiţiile continentale, faptul ca jucătorii noştri stau pe banca de rezerve la echipele străine, faptul că aducem în campionatul naţional jucători de mâna a doua din diverse ţări de pe alte continente, faptul că cele mai multe cluburi româneşti sunt în insolvenţă, faptul că echipele care mai supravieţuiesc nu mai sunt susţinute la nivelul municipiilor ci la nivelul comunelor. În urmă cu 10 ani, se câştigau, în fiecare an, din transferurile jucătorilor români în străinătate, 30-40 de milioane de euro. Ştiu, veţi spune, s-a făcut curăţenie în fotbal, finanţatorii din fotbal au ajuns în închisoare. Operaţia a reuşit. S-a dat un exemplu foarte bun. Consecinţa? Nimeni nu mai investeşte in fotbal. Poate cu excepţia unor primarii de comună', a detaliat Adrian Năstase.

În opinia sa, efectul s-a vazut şi în meciul recent cu Ungaria. 'Multă voinţă, dar... Semnificativă a fost doar bătaia suporterilor dinamovişti cu cei stelişti, la meciul naţionalei, de la Budapesta. Eu cred că ar trebui interzisă televizarea, la noi, a meciurilor din campionatele german, spaniol, italian, francez. Distanţa a început să fie prea mare. La insatisfacţiile vieţii cotidiene, se adaugă insatisfacţiile milioanelor de suporteri, dezamăgiţi de calitatea fotbalului din campionat, de prestaţia arbitrilor, de faptul ca au rămas mai mulţi chibiţi decât jucători', a adăugat Năstase.

Potrivit fostului premier, oamenii politici, ''oamenii legii' şi oamenii de fotbal' nu au înţeles că oamenii simpli au nevoie de forme de defulare socială colectivă.

''Circul' are numeroase forme de exprimare. Una dintre forme este, fără îndoială, 'circul sânge pe pereţi' (tele-justiţia). Orwell a explicat cel mai bine acest mecanism - minutul de ură la televizor. O altă formă o reprezintă fotbalul - care generează forme pozitive de micro- sau macro-solidaritate şi defulează tensiunile sociale. (...) Noi ne îndreptăm, încet, încet, înapoi spre jocul de oină, la care avem, e adevărat, o tradiţie de peste 600 de ani. Avantajul este că există tot mai mulţi tineri care au bâte de baseball, care pot fi folosite şi la oina - în timpul liber. Partea proastă este că nu ştiu dacă principele Nicolae, după ce a fost exmatriculat din Casa Regală, se va mai putea ocupa de Federaţia naţională de oină - singura din lume, cred. (...) Deocamdată, pare deci că operaţia a reuşit. Gică Popescu şi colegii săi sunt la închisoare şi, probabil , s-au uitat cu tristeţe la meciul cu Ungaria. 'Pacientul' este in camera de reanimare. Ce şanse are să revină la viaţă? Nu ştiu. Oricum, le doresc succes lui Anghel Iordănescu şi echipei noastre în meciul cu Grecia. După aceea, vor trebui căutate soluţii pe termen lung', a menţionat Adrian Năstase

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.