Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdictul procesului în apel al fostului lider militar sârb Ratko Mladic la condamnarea pentru genocid va fi dat pe 8 iunie

www.rfi.ro
Ratko Mladic

Judecătorii internaţionali vor da pe 8 iunie verdictul apelului fostului lider militar sârb din Bosnia Ratko Mladic împotriva condamnării sale pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

"Verdictul va fi dat public la Haga pe 8 iunie", a anunţat vineri într-un comunicat Mecanismul pentru tribunalele penale internaţionale (MTPI), care a reluat lucrările Tribunalului penal internaţional pentru fosta Iugoslavie după închiderea sa, potrivit agerpres.ro.

Mladic, în vârstă de 78 de ani, a făcut apel la condamnarea sa în 2017 la închisoare pe viaţă pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica din 1995, cea mai gravă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, când peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe în Bosnia.

Procesul în apel s-a derulat în august 2020. Ratko Mladic a afirmat că tribunalul este o "odraslă a puterilor occidentale" şi a afirmat că este în continuare "o ţintă a Alianţei NATO", acuzându-i pe procurori că îl prezintă în termeni "satanici, perfizi şi diabolici".

Fostul general, supranumit "măcelarul din Balcani", a afirmat că de la începutul războiului din Bosnia a fost antrenat în conflict împotriva dorinţei lui.

Iniţial prevăzute în martie 2020, audierile au fost amânate prim dată din cauza faptului că Mladic a suferit o operaţie de colon şi a doua oară din cauza pandemiei de COVID-19.

Ratko Mladic a fost arestat în 2011 după ce a reuşit să scape de autorităţi timp de 16 ani şi condamnat în 2017, la finalul unui proces care a durat trei ani.

Războiul din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de strămutaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.