Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VERDICTUL reprezentantului pentru drepturile omului RĂSTOARNĂ acuzațiile: Alexei Navalnîi, deținut în condiții decente

Alexei Navalnîi

Condiţiile de detenţie ale liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi respectă legile ruse şi standardele internaţionale, susţine împuternicitul pentru drepturile omului în Federaţia Rusă, Tatiana Moskalkova, informează joi EFE.

"Condiţiile de detenţie şi asistenţă medicală pentru Navalnîi sunt conforme cu legislaţia actuală a Federaţiei Ruse şi cu standardele internaţionale", a scris Moskalkova într-o scrisoare trimisă secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

Scrisoarea, publicată joi pe site-ul Consiliului Europei, este datată 16 aprilie şi constituie un răspuns la o scrisoare trimisă în 29 martie de Marija Pejcinovic Buric, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi şi condiţiile din penitenciar.

Moskalkova spune că Navalnîi a fost examinat de medici specializaţi, în diferite ocazii de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie, pe 13 aprilie, a primit o vizită a soţiei sale, iar în perioada 11 martie - 10 aprilie avocaţii săi l-au vizitat de 18 ori. După cum scrie Moskalkova, de când se află în detenţie, liderul opoziţiei a comis 14 infracţiuni, pentru care a primit mustrările corespunzătoare.

Politicianul în vârstă de 44 de ani are o dublă hernie de disc şi a slăbit 16 kilograme de când a intrat în închisoare la sfârşitul lunii februarie şi 9 kilograme din 31 martie de când a refuzat să se mai hrănească pentru a cere să fie văzut de medicii săi de încredere, scrie EFE.

"Diagnosticul său nu a necesitat spitalizare, deoarece este vorba mai mult de tulburări musculare osoase tipice bărbaţilor de vârsta sa", scrie apărătorul rus al drepturilor omului, subliniind că starea de sănătate a lui Navalnîi este "satisfăcătoare", iar opozantul este vizitat zilnic de un medic.

Totuşi, la 19 aprilie (ulterior trimiterii scrisorii), după trei săptămâni de greva foamei, serviciile penitenciare ruse au decis să-l transfere pe Navalnîi la un spital pentru deţinuţi unde primeşte ser şi tratament cu vitamine.

Experţi în drepturile omului mandataţi de ONU au avertizat miercuri că Aleksei Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă ''torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante" şi este "în mare pericol"."Le cerem urgent autorităţilor ruse să vegheze ca dl Navalnîi să aibă acces la propriii săi medici şi să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea dlui Navalnîi în timpul detenţiei sale", scriu ei într-un comunicat.

Aleksei Navalnîi a supravieţuit în august anul trecut otrăvirii cu un agent neurotoxic dezvoltat de armata sovietică. După cinci luni de convalescenţă în Germania, el a fost arestat încă de la întoarcerea la Moscova, la începutul acestui an, apoi judecat rapid şi condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar în cadrul unui alt dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.