Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste bună pentru IMM-uri: mai mulți BANI de la Ministerul Energiei pentru panouri fotovoltaice

Twitter
panouri fotovoltaice

Virgil Popescu (ministrul Energiei) a anunțat astăzi suplimentarea listei de companii (IMM-uri) care beneficiază de maxim 100.000 de euro de la stat, nerambursabili, pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Încă 180 de companii intră în programul de finanțare Electric-UP, în anul 2022. Programul intră în al treilea an de finanțare. Statul își programase, inițial, alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru IMM-urile care își vor instala capacități proprii de producție energie electrică pe bază de fotovoltaice.

Conform ghidului solicitantului, un maxim de 1500 IMM-uri, inclusiv din sectorul HORECA, beneficiază de finanțare pe fiecare ciclu programat. Ministerul a programat trei etape de finanțare, începând din 2020, fiecare dintre acestea în valoare de aproximativ 460 milioane de lei.

Cum funcționează ElectricUP

Compania beneficiară trebuie să întrunească condițiile obligatorii, printre care între 27 și 100 Kw putere instalată pentru proiectul depus. Aici intră panourile efective, invertoarele, echipamentele și conexiunile aferente. Proiectele sunt trecute prin filtrul de analiză care calculează coeficientul de performanță al proiectului. Cele mai mari punctaje sunt calificate, pentru finanțare.

Conceptul de ”prosumer”

Practic, IMM-urile își vor putea produce necesarul de consum electric din surse total verzi. Dacă producția proprie de energie electrică depășește consumul, atunci surplusul este livrat în sistemul național.

Potențialul maxim de putere instalată al programului Electric UP, dacă luăm în calcul 1500 de beneficiari pe ciclu de finanțare, fiecare dintre aceștia cu o medie de 50 Kw putere instalată, ajungem la 225 MW nou generați în sistem. Cifră care echivalează cu un sfert din necesarul de vârf al capitalei, București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.