Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste MARE pentru românii plecați în străinătate: Cum vrea statul să-i ATRAGĂ înapoi, în țară

diaspora vot

Premiera în Romania! Pentru prima oara dupa Revolutie, statul incearca sa-i convinga cu bani pe romanii plecati la munca in strainatate sa revina acasa.

Autoritatile au infiintat programul ''Diaspora Startup'', prin intermediul caruia le ofera romanilor aflati in strainatate cate 40.000 de euro de persoana care vrea sa devina antreprenor si care creeaza macar doua locuri de munca.

Ramane de vazut daca ii vor si convinge cata vreme sumele trimise de diaspora in tara au crescut anul trecut cu o jumatate de milion de dolari. Semn ca alor nostri le merge ceva mai bine departe de tara.

Citeste si: Dragnea este AVERTIZAT în dosarul 'Brazilia': 'DNA și Parchetul General au în mână ARME mai puternice'

Sotii Morar au stat 13 ani in Spania. Ce au invatat acolo au pus in practica la Vurpar, in judetul Alba.

Petru Morar: "E o livada super intensiva, dotata cu sistem de picurare, cu sistem de sustiniere care sa ajute la o productie de calitate si rentabila"

Reporter: "V-ati mai intoarce in Spania?"

Petru Morar: "Nu, decat in vizita".

In Spania au avut o firma de constructii, iar la revenirea acasa, cu banii castigati au cofinantat un proiect pe fonduri europene.

Ionela Morar: "Nu pot sa spun ca a fost usor"

Reporter: "Ce a fost greu?"

Ionela Morar: "Cel mai mult birocratia, multe hartii cred ca daca mai multi romani care lucreaza dincolo s-ar intoarce in Romania cu ideile de acolo, cu stilul de munca cred ca s-ar schimba o gramada de lucruri".

Consultantii din domeniu spun ca din 40.000 de euro pe care i-ar putea lua prin programul Diaspora Start-UP se pot deschide mici afaceri cum ar fi - fabrici de sucuri, de sapun sau de ehipamente sportive, ateliere de tamplarie, textile, jucarii sau service-uri.

Singura conditie ca sa ia banii e ca persoana respectiva sa faca dovada ca a locuit macar 12 luni in afara tarii. Si binenteles sa aiba incredere sa se intoarca in Romania, anunta Stirileprotv.ro.

Citeste si: Rareș Bogdan detonează BOMBA! Care va fi ADEVĂRATA LOVITURĂ pentru Liviu Dragnea

Florin Jianu, presedintele Consiliului pentru IMM-uri: "E adevarat ca Romania trebuie sa lucreze in continuare la ceea ce inseamna debirocratizare, la ceea ce insemana stabilitate si predictibilitate si la ceea ce inseamna eliminarea coruptiei pentru ca practic aceste tipuri de proiecte au succes in ceea ce inseamna un mediu stabil"

In plus, sumele trimise de romanii acasa sunt in crestere - pentru prima data dupa criza din 2009, semn ca celor de peste hotare le merge putin mai bine decat in anii trecuti.

Radu Pojoga, reprezentantul unei companii de transfer de bani: "Conform Bancii Mondiale in 2016 avem o estimare ca transferurile noastre spre Romania au crescut cu 500 de milioane fata de anul anterior. 500 de milioane de dolari"

Cei mai multi bani vin din Italia si Spania, dar in ultima vreme au inceput sa creasca si sumele dinspre Marea Britanie si Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.