Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: India nu a mai raportat cazuri noi de virus Nipah

Sursa FOTO: Docscience.com
nipah

Niciun nou caz de Nipah, un virus mortal, nu a fost înregistrat în India din 15 septembrie, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după o epidemie care a făcut două victime la începutul lunii, potrivit AFP, citat de news.ro.

Nu există niciun vaccin împotriva acestui virus, care are o rată de mortalitate cuprinsă între 40% şi 75%, potrivit OMS.

Între 12 şi 15 septembrie, şase cazuri de Nipah au fost confirmate, dintre care două mortale, în districtul Kozhikode, în statul Kerala, în sudul Indiei.

Primul caz, a cărui sursă de infectare nu a fost identificată, a transmis apoi virusul unor rude apropiate şi unor persoane aflate în spital, a precizat OMS într-o actualizare privind epidemia.

Până la 27 septembrie, au fost depistate 1.288 de contacte ale cazurilor confirmate, inclusiv contacte cu risc ridicat şi profesionişti din domeniul sănătăţii care au fost plasaţi în carantină şi supravegheaţi timp de 21 de zile, a precizat OMS.

De la 12 septembrie, au fost testate 387 de probe, dintre care şase au fost pozitive, a precizat agenţia de sănătate a ONU.

"De la 15 septembrie, niciun caz nou nu a fost detectat", a precizat OMS.

Liliecii de fructe sunt purtători naturali ai virusului şi au fost identificaţi ca fiind cauza cea mai probabilă a epidemiilor ulterioare.

Nipah se transmite în general la om prin intermediul animalelor sau al alimentelor contaminate. De asemenea, poate fi transmis direct între oameni, dar acest mod de contaminare este mai rar, potrivit OMS.

Perioada de incubaţie, adică intervalul de timp dintre infecţie şi apariţia simptomelor, variază între patru şi 14 zile, dar poate ajunge până la 45 de zile.

Simptomele includ febră intensă, vărsături şi infecţie respiratorie, dar cazurile severe pot fi caracterizate de convulsii şi inflamaţie cerebrală care duc la comă.

Primul focar de Nipah a fost înregistrat în 1998, după ce virusul s-a răspândit în rândul crescătorilor de porci din Malaezia. Virusul poartă numele satului din această ţară din sud-estul Asiei în care a fost descoperit.

"Acesta este cel de-al şaselea focar de virus Nipah în India din 2001", a precizat OMS. În 2018, virusul a ucis cel puţin 17 persoane în Kerala.

Nipah a fost listat de OMS - alături de Ebola, Zika şi Covid-19 - ca fiind una dintre bolile care merită cercetare prioritară din cauza potenţialului lor de a provoca o epidemie globală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.