Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune peste Prut! Inflația a ajuns la 5,45% în Republica Moldova. Prețurile la servicii prestate populației au scăzut cu 1,1%

cumparaturi-supermarket-inflatie

Vești bune peste Prut! Inflația în Republica Moldova a ajuns în luna noiembrie la 5,45%, anunță Biroul Național de Statistică de la Chișinău. Potrivit instituției, preţurile medii de consum au crescut în această lună cu circa 0,2%. Acest lucru a fost determinat de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3% și la mărfurile nealimentare cu 0,9%, precum și de micșorarea prețurilor la serviciile prestate populației cu 1,1%, conform stiripesurse.md.

În luna noiembrie față de octombrie, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la ouă de găină – cu 9,1%, legume – cu 4,6%, lapte și produse lactate – cu 0,5%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la fructe – cu 5,3% (în special la fructele exotice/citrice), ulei vegetal – cu 1,7%, zahăr – cu 0,9%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 2,6%, și respectiv, 1,3%, materiale de construcție – cu 1,5%, în timp ce prețurile medii de consum la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 1,6% (inclusiv motorina – cu 6,8% și benzina – cu 2,4%).

Cu referire la serviciile prestate populației, în luna noiembrie față de luna octombrie 2023, s-au diminuat tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice – cu 4,7%.Totodată, urmare a acordării de către Guvern a compensațiilor pentru plata facturilor la energie consumatorilor casnici, conform estimărilor, în luna noiembrie 2023 comparativ cu octombrie 2023, au fost marcate reduceri de prețuri medii (luând în considerare compensațiile) la gazul din rețea – cu cca 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde – cu circa 18,0%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.