Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti optimiste din Afganistan. Numărul victimelor civile este în scădere

asiasociety.org
afganistan

Numărul victimelor civile provocate de război în Afganistan a scăzut uşor în primele trei luni ale anului 2017, a anunţat joi ONU, o reducere rară atribuită de oficiali mai ales locuitorilor care fug din zonele de conflict, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Din ianuarie până în martie au fost ucişi 715 civili şi 1.466 au fost răniţi, o scădere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport trimestrial publicat de anchetatorii ONU pentru drepturile omului la Kabul.

Trump a creat un BAU-BAU pentru imigranţii clandestini. Toţi americanii vor fi protejaţi

Un factor major în această tendinţă a fost o reducere de 19% a numărului victimelor confruntărilor dintre forţele de securitate guvernamentale susţinute de Occident şi grupurile insurgente precum talibanii şi Statul Islamic, dar, potrivit anchetatorilor, aceasta se datorează probabil faptului că peste o jumătate de milion de afgani au fugit din zonele de luptă în 2016, cel mai mare număr înregistrat.

"În timp ce UNAMA salută o astfel de scădere şi toate eforturile de a proteja civilii, ea notează nivelurile record ale deplasării interne (de populaţie) în Afganistan în cursul anului 2016 şi faptul că reducerea numărului (victimelor) poate fi legată de strămutarea civililor din mai multe zone grav afectate de conflict", a declarat Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan într-un comunicat.

În total, în 2016, au fost ucişi 3.498 de civili şi 7.920 răniţi, cel mai letal an pentru numărul record de civili afgani ucişi.

În raport se subliniază o creştere de 24% a numărului de victime printre femei şi o creştere de 3% în rândul copiilor.

Emoţii pentru Theresa May. Sondajele indică cine va câştiga alegerile anticipate din Marea Britanie

Cel puţin 62% dintre victime au fost atribuite grupurilor antiguvernamentale precum talibanii şi Statul Islamic, care au lansat unele dintre cele mai mortale atacuri la Kabul în acest an.

"În timpul unui conflict armat, uciderea intenţionată şi rănirea civililor sunt crime de război", a declarat Tadamichi Yamamoto, reprezentantul special al secretarului general al ONU în Afganistan, într-un comunicat.

"Elementele antiguvernamentale trebuie să înceteze această practică deplorabilă şi toată lumea trebuie să aplice - şi să respecte - definiţia +civil+ prevăzută de dreptul umanitar internaţional", a adăugat el.

S-a înregistrat de asemenea o scădere uşoară de 2% a numărului de victime atribuite forţelor de securitate afgane şi aliaţilor lor occidentali, dar raportul relevă o creştere "substanţială" şi "tulburătoare" a numărului victimelor loviturilor aeriene.

În primul trimestru al anului 2017, 72 de civili au fost ucişi şi 76 răniţi în operaţiuni aeriene ale forţelor afgane şi americane, faţă de opt morţi şi 21 de răniţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.