Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşti proaste din instanţă pentru Elena Udrea şi ginerele lui Băsescu

judecator (1)

Elena Udrea şi alţi inculpaţi din dosarul Gala Bute primesc o veste proastă de la judecătorii de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ. Magistraţii au respins contestaţiile şi au decis menţinerea măsurii controlului judiciar. Aceeaşi decizie a fost luată şi în alt dosar, faţă de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, şi fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi.

Minuta dosar Gala Bute:

"Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor şi Ariton Ion împotriva încheierii din data de 4 august 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.1532/1/2015. Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 135 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 35 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă."

Minuta dosar şantaj Lucinschi-Pricop:

"Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Pricop Radu Petru şi Lucinschi Sergiu împotriva încheierii din data de 25 august 2015, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală în dosarul nr.3991/2/2015 (2380/2015). Obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 135 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 35 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă."

***

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

***

Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, și omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe infracțiuni.

Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, este acuzat de șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual, iar Radu Pricop, de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2014 — martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denunțător în cauză, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.