Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste pentru românii care vor să meargă în concediu în Deltă: traseele turistice sunt impracticabile

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Unele trasee navale turistice din Delta Dunării sunt blocate de plauri şi buşteni, care au fost aduşi de pe Dunăre de precipitaţiile abundente din ultima perioadă şi de curenţii apei, iar operatorii turistici speră ca lucrările de decolmatare din rezervaţie să înceapă cât mai curând, arată Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a menţionat că printre canalele blocate de plauri (insule plutitoare formate din stuf - n.r.) se numără Roşu-Puiu, Tătaru şi Ivancea.

"Din fericire, suntem într-o perioadă în care nivelul apei este crescut, iar canale care erau impracticabile în alte perioade acum pot fi vizitate. Dar va veni luna august, cotele Dunării vor scădea, iar canalele vor deveni din nou impracticabile", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele AMDTDD.

Ţibuleac s-a arătat nemulţumit din cauza traseelor impracticabile susţinând că blocarea acestora este o problemă perpetuă a Rezervaţiei.

"Este o imagine comună - vii în deltă şi practic nu poţi să vizitezi rezervaţia, din cauza colmatării sau blocării traseelor turistice de plauri sau material lemnos care ar trebui îndepărtat de administrator", a mai spus Ţibuleac.

În contextul în care unele trasee turistice sunt impracticabile, operatorii din domeniu le recomandă vizitatorilor să parcurgă Delta în caiace sau modifică excursiile programate.

La rândul său, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bâscă, a declarat că, săptămâna viitoare, instituţia va emite ordinul de începere a lucrărilor de decolmatare care vor include şi zone impracticabile în momentul de faţă.

"Contractul de execuţie pentru decolmatarea complexelor Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu s-a semnat, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. Decolmatarea presupune automat şi curăţarea de tot ce înseamnă resturi de buşteni care incomodează practicarea oricărei activităţi, de la pescuit la turism", a precizat Viorica Bâscă.

La începutul lunii noiembrie 2020, ARBDD a lansat proiectul "Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice din habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice - complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu", prin care se vor adânci cu aproximativ 50% opt canale cu o lungime totală de 34,069 kilometri. Proiectul are un buget total estimat de 14,2 milioane de lei şi este unul dintre cele trei proiecte prin care în Deltă se vor decolmata circa 150 de kilometri de canale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.