Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste pentru Rusia: Primii militari ai noii brigăzi germane au ajuns în Lituania

militari armata nato

Primii soldaţi ai brigăzii germane au sosit duminică în Lituania, conform promisiunii NATO de a întări flancul estic pe fondul invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

Unitatea de comandă a brigăzii, formată dintr-o sută de soldaţi şi echipament militar, a sosit la Klaipeda cu feribotul de la Kiel (Germania), scrie agerpres.ro.

Aproximativ 1.500 de soldaţi germani sunt dislocaţi în prezent în Lituania ca parte a grupului tactic de luptă multinaţional al NATO creat în 2017.

După summitului NATO de la Madrid din acest an, Germania, care asigura comanda acestui grup, a promis să îşi intensifice eforturile.

În cadrul summitului NATO, liderii participanţi s-au angajat să "desfăşoare forţe suplimentare puternice, pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care se vor extinde de la grupurile de luptă existente la unităţi de dimensiunea unei brigăzi, dacă va fi necesar".

O brigadă este formată din aproximativ 4.000 de militari.

"Mesajul pentru aliaţii noştri de pe flancul estic este că ne angajăm să asigurăm securitate acolo", a declarat comandantul de brigadă Christian Nawrat.

Unitatea de comandă a brigăzii va rămâne permanent în Lituania, în timp ce unităţile de luptă se vor prezenta pentru exerciţii, a spus el."Vom discuta săptămâna viitoare despre antrenamente şi exerciţii viitoare, cu siguranţă ne vom consulta rapid şi apoi vom desfăşura forţe pentru aceste exerciţii", a adăugat Nawrat.

Un înalt oficial militar german a declarat pentru AFP că primele exerciţii la nivel de batalion ar putea avea loc în luna octombrie.

Arturas Radvilas, şeful forţelor terestre lituaniene, a declarat, la rândul său, că "angajamentul Germaniei este foarte important pentru ţara (sa)"."Ştim că este nevoie de mult efort, multă muncă pregătitoare, dar scopul nostru este să colaborăm îndeaproape"."Suntem pregătiţi să asigurăm condiţii necesare pentru desfăşurare, trupe şi echipamente", a adăugat el.

Lituania găzduieşte, de asemenea, un batalion american rotativ, care a fost întărit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, precum şi avioane de luptă ungare şi cehe care participă la misiunea de poliţie aeriană.

În 2017, patru grupuri tactice de luptă multinaţionale la nivel de batalion au fost desfăşurate în Lituania, Estonia, Letonia şi Polonia, sub conducerea Germaniei, Regatului Unit, Canadei şi Statelor Unite.

După invadarea Ucrainei, ţările membre NATO au decis să înfiinţeze patru noi grupuri tactice de luptă în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.