Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viaţa misterioasă a scriitorului Michel Houellebecq, prezentată într-un volum publicat de un jurnalist premiat cu Goncourt

manual carte carti

La aproape 15 ani după publicarea unei biografii "neautorizate" a scriitorului francez Michel Houellebecq, jurnalistul Denis Demonpion "recidivează" joi, odată cu publicarea unui volum intitulat "Houellebecq la biographie d'un phenomene", informează AFP

În 2005, Denis Demonpion, laureatul premiului Goncourt din 2018 la secţiunea biografie cu volumul "Salinger intime", a încercat să descifreze viaţa misterioasă a scriitorului Michel Houllebecq, autorul cărţii "Particules elementaires", relatând în special raporturile tumultuoase ale celebrului romancier francez cu părinţii lui şi relaţiile sale ambigue cu secta raelienilor.

În epocă, Michel Houllebecq, care nu a dorit să se întâlnească cu jurnalistul, a denunţat acel portret deloc flatant al său. "Michel Houllebecq nu tolerează decât textele scrise de linguşitorii lui", a afirmat Denis Demonpion în prefaţa noii sale cărţii de 400 de pagini, publicată de editura Buchet-Chastel.

După 2005, Michel Houellebecq a câştigat premiul Goncourt (în 2010), s-a căsătorit (în 2018), a primit Legiunea de Onoare din mâinile preşedintelui Emmanuel Macron (în 2019) şi a devenit unul dintre cei mai traduşi scriitori francezi în străinătate.

Jurnalistul Denis Demonpion relatează în noul său volum toate aceste episoade, păstrând o tonalitate severă.

Premiul Goncourt i-ar fi fost atribuit lui Michel Houellebecq mai ales graţie abilităţilor interpersonale ale editorului Teresa Cremisi, "o femeie influentă şi cu o reţea de contacte", a lăsat să se înţeleagă Denis Demonpion, care evocă "manevre de culise", ce au permis volumului "La carte et le territoire" să câştige cel mai prestigios trofeu literar din universul editorial francofon în 2010.

Descrierea petrecerii care a urmat atribuirii premiului Goncourt scriitorului Michel Houellebecq nu a fost nici ea una flatantă. "Orele erau deja înaintate, şampania şi alcoolul au curs în valuri, un taxi a fost chemat pentru a-l duce acasă pe Michel Houellebecq, care era destul de ameţit. A trebuit să fie ajutat pentru a urca în maşină. A doua zi, era programat să apară într-un platou de televiziune".

Portretul făcut de Denis Demonpion nu este unul elegant: "La masă, el tranşează şi stoarce mâncarea, înlătură, atunci când este cazul şi cu cea mai mare naturaleţe, proteza lui dentară în faţa invitaţilor, aplecându-se uneori asupra farfuriei".

"Michel Houellebecq a devenit un produs ieftin, o marcă", afirmă jurnalistul-biograf, care se amuză pe seama faptului că renumitul scriitor francez "este consultat în toate privinţele".

Când jurnalistul afirmă că Houellebecq "a făcut multe excese", el nu uită să adauge: "au avut oare neuronii lui de suferit?". "Oamenii îi cumpără cărţile, pentru frisoane, invective, voyeurism, detestarea celor din jur şi posibilitatea unui scandal", a adăugat el.

Subliniind că renumitul scriitor "reacţionar" şi preşedintele Emmanuel Macron au ajuns să se tutuiască, biograful sugerează că următoarea etapă din parcursul scriitorului ar putea fi alegerea sa în Academia Franceză.

"Secretarul permanent (al Academiei Franceze, n.r.), Helene Carrere d'Encausse, visează să îl primească sub cupola instituţiei", a adăugat Denis Demonpion.

"Sub alura lui de mic rege anemic, Michel Houellebecq a cultivat imaginea unui dandy extenuat, polizat, decrepit. Însă nu-i mai puţin adevărat că în el există o dorinţă nebunească de a domina, de a fi primul", a adăugat Denis Demonpion.

Pentru a scrie această biografie, jurnalistul nu s-a întâlnit cu renumitul scriitor. I-a adresat totuşi un e-mail pentru a stabili o întâlnire. Michel Houellebecq, în vârstă de 63 de ani, a refuzat, însă i-a răspuns la acel e-mail, spunând că "cel puţin, de această dată, v-aţi asigurat că nu voi încerca să vă contrazic"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.