Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședintele PNL i-a cerut lui Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic

www.monitorulcj.ro
Valentin Popa

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu i-a cerut duminică ministrului Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic și a unei edituri unice și să revină la mecanismul prin care profesorii, părinții și elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri, scrie Mediafax.

„Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, greșelile flagrante din manualele de geografie și istorie de clasa a VI-a, realizate de Editura Didactică și Pedagogică, arată că instituirea unei edituri de stat care să gestioneze manualele școlare, câte unul pentru fiecare materie de studiu, ca pe vremea lui Ceaușescu, a fost una dintre cele mai mari erori ale guvernării PSD. Nu este vorba doar despre risipa din fonduri publice, în condițiile în care au fost tipărite deja circa 150.000 de exemplare care conțin erorile de geografie amplu mediatizate. Problema cea mai mare este aceea că elevii vor primi informații greșite, din moment ce manualele nu vor fi retipărite, urmând să fie remediată doar varianta electronică. Mai mult, nu există absolut nicio răspundere la nivelul ministerului Educației pentru gravele greșeli, în condițiile în care acesta a primit aviz științific favorabil!, a transmis vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu într-un comunicat de presă.

Acesta a susținut că Ministerul Educației este incapabil să gestioneze o editură unică, fiind necesară revenirea la mecanismul în care profesorii puteau alege din mai multe edituri.

Citește și: Un expert militar francez sare în apărarea Jandarmeriei Române, după incidentele din 10 august: 'A fost o acţiune care s-a desfăşurat corect şi coerent'

„Prin acest eșec răsunător, ministerul Educației a dovedit că este incapabil să gestioneze un asemenea efort, iar actul educațional, elevii și profesorii sunt cei care au de suferit de pe urma acestui demers. În plus, cu aceeași non-șalanță iresponsabilă, Editura Didactică și Pedagogică “își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”. Cu alte cuvinte, editura de stat și ministerul nu știu dacă și alte manuale mai conțin greșeli. Soluția pe care o propune PNL este aceea ca ministrul Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic și a unei edituri unice și să revină la mecanismul prin care profesorii, părinții și elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri. E un principiu de bază al economiei de piață acela că prin competiție se asigură calitate, iar educația nu este o excepție de la această regulă”, a adăugat Leoreanu.

Mai multe greşeli au fost depistate în noul manual de Geografie pentru elevii din clasa a VI-, iar Editura Didactică spune că le va corecta, însă doar în manualele digitale, exprimându-şi încrederea că acestea “nu sunt recurente”. Asociaţia Părinţilor condamnă erorile şi le consideră “inadmisible".

Plenul Senatului a adoptat pe 22 mai, în calitate de for decizional, Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.