Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Abdul Ghani Baradar: 'Lumea trebuie să susţină poporul afgan fără niciun parti-pris politic'

Profimedia Images
Abdul Ghani Baradar

Vicepremierul afgan Abdul Ghani Baradar, co-fondator al mişcării talibanilor, a făcut apel vineri la comunitatea internaţională să îi susţină pe afgani "fără niciun parti-pris politic", în contextul în care Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară, relatează AFP.

"Lumea trebuie să susţină poporul afgan fără niciun parti-pris politic şi să se achite de obligaţiile sale umanitare", a declarat el, conform unei înregistrări video difuzate de media publice.

"În diverse locuri în acest moment, oamenii nu au hrană, locuinţe, haine călduroase sau bani", a adăugat el.

Zăpada a acoperit o mare parte din centrul şi nordul Afganistanului în ultimele zile, în timp ce mai multe regiuni din sud au fost afectate de inundaţii.

Potrivit lui Abdul Ghani Baradar, acest lucru înrăutăţeşte condiţiile de viaţă ale afganilor deja afectaţi de oprirea ajutorului internaţional, deşi el a dat asigurări că talibanii sunt pregătiţi să facă faţă acestei "situaţii de urgenţă".

De la căderea fostului guvern afgan susţinut de SUA şi de aliaţii lor la mijlocul lunii august, ţările occidentale au oprit ajutorul care permitea Afganistanului să supravieţuiască, potrivit Agerpres.ro.

Washingtonul a îngheţat aproape 10 miliarde de dolari reprezentând rezerve al Băncii Central afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi-au suspendat ajutoarele.

ONU a atras atenţia că Afganistanul este în pragul uneia dintre cele mai mari catastrofe umanitare din lume. Conform mai multor organizaţii internaţionale, peste jumătate din populaţia de 38 de milioane de locuitori va fi afectată de foamete.

Câteva măsuri au fost luate în decembrie, când ONU a adoptat o rezoluţie care facilitează timp de un an ajutorul umanitar pentru Afganistan şi când Organizaţia pentru Cooperare Islamică a promis că va crea un fond de donaţii şi va încerca să deblocheze o parte din activele ţării.

Două filme de acţiune, "355" şi "American Siege", alături de filmul dramatic indian "A Hero", câştigătorul marelui premiul de la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, sunt principalele noutăţi din sălile de cinema americane, potrivit site-ului de specialitate Internet Movies Data Base (Imdb)

De la regizorul de succes Simon Kinberg, care sfidează genurile, vine filmul "355" - un thriller de spionaj care reuneşte unele dintre cele mai cunoscute actriţe într-o echipă de vis.

Când o armă secretă cade în mâinile unor mercenari, agentul CIA Mason "Mace" Brown (Jessica Chastain) trebuie să-şi unească forţele cu rivalul agent german Marie (Diane Kruger), fost aliat MI6 şi cu specialista în tehnologie de vârf, Khadijah (Lupita Nyong'o). Împreună cu psihologul columbian Graciela (Penelope Cruz) pornesc într-o misiune letală şi vertiginoasă de a recupera arma, încercând să fie cu un pas înaintea unei femei misterioase, Lin Mi Sheng (Bingbing Fan).

Pe măsură ce acţiunea se răspândeşte pe tot globul, cele patru femei formează o legatură care ar putea proteja lumea, dar care le-ar putea ucide.

În film mai joacă Edgar Ramirez şi actorul de origine română, Sebastian Stan care a fost văzut anul trecut în blockbuster-ul "Avengers: Endgame".

O altă premieră este "American Siege", un film de acţiune scris şi regizat de Edward Drake. În distribuţia filmului îi găsim pe actorii pe Timothy V. Murphy, Bruce Willis, Rob Gough, Johann Urb, Anna Hindman, Johnny Messner, Cullen G. Chambers şi Janet Jones.

Filmul prezintă povestea unui fost ofiţer de poliţie din New York, devenit şerif al unui mic oraş rural din Georgia, care trebuie să înfrunte o bandă de hoţi care au luat ostatic un medic bogat. Filmările la "American Siege" au început în noiembrie 2020, în locaţii ca Fitzgerald, Georgia, Bellingham, Washington şi Victoria (British Columbia) şi au avut un buget de 10 milioane de dolari.

Noul lungmetraj al regizorului iranian Asghar Farhadi "A Hero" spune povestea lui Rahim, care se află în închisoare pentru o datorie neplătită. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-şi convingă creditorul să-şi retragă plângerea în schimbul returnării unei părţi din datorie. Rahim este apoi confruntat cu o criză de neimaginat.

"A Hero" ("Un erou"), care a obţinut în luna iulie Marele Premiu al Festivalului de la Cannes, a fost ales pentru a reprezenta Republica islamică la următoarea gală a premiilor Oscar. Criticii au salutat această dramă a reabilitării ce nu poate avea loc într-o societate iraniană măcinată de neîncredere şi manipulare.

Asghar Farhadi a devenit celebru cu filmul "A Separation" (2011), cronica unui divorţ ce a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Oscarul şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, precum şi Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.