Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Italiei spune că împreună cu Polonia ar putea declanșa o 'primăvară europeană', ce ar putea rupe axa 'Germania-Franța'

Inquam Photos / George Calin
Matteo Salvini

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, a declarat că Italia şi Polonia ar putea declanşa o „primăvară europeană” care ar putea rupe „axa Germania-Franţa”, scrie The Guardian, relatează News.ro.

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, a declarat că Italia şi Polonia ar putea declanşa o „primăvară europeană” care ar putea rupe „axa Germania-Franţa”, scrie The Guardian.

Salvini, care este de asemenea vicepremier şi liderul grupării de extremă-dreapta Liga Nordului, a călătorit în Polonia miercuri pentru întâlniri strategice cu membrii partidului aflat la guvernare, Lege şi Justiţie. Cele două partide au viziuni similare anti-imigraţie, anti-musulmani şi eurosceptice.

El a declarat într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de Interne al Poloniei, Joachim Brudzinski, că Europa care va ieşi la iveală după alegeri ar putea aduce „o renaştere a valorilor europene” şi să se „distanţeze de cea care este condusă de birocraţi”.

Brudzinski a lăudat strategia fermă împotriva imigranţilor a lui Salvini, care a inclus măsuri precum închiderea porturilor italiene pentru navele de migranţi, adăugând că cele două ţări au scopuri comune precum „întărirea graniţelor” şi contribuirea la îmbunătăţirea condiţiilor în ţările de origine ale migranţilor.

Salvini a menţionat pentru prima oară ideea unei reţele europene a partidelor naţionaliste la doar câteva săptămâni după ce a format un guvern de coaliţie cu Mişcarea 5 Stele, în iunie 2018.

El a format deja un parteneriat cu liderul de extremă-dreapta din Franţa, Marine Le Pen, cei doi declarând la o conferinţă de presă la Roma în octombrie că alegerile europarlamentare vor aduce o nouă eră a „bunului simţ”, partidele naţionaliste readucând valorile, mândria şi demnitatea pentru muncitorii obişnuiţi.

De asemenea, partenerul de coaliţie al lui Salvini, Luigi Di Maio, a anunţat că pregăteşte un manifest pentru alegeri alături de grupările populiste europene care au aceeaşi viziune cu Mişcarea 5 Stele. El a organizat o întâlnire la Bruxelles marţi cu Pawel Kukiz, un fost cântăreţ rock care conduce mişcarea politică Kukiz 15, Ivan Sincic, de la Living Wall din Croaţia şi Karolina Kahonen, cofondatoarea Liike Nyt, o mişcare politică liberală din Finlanda.

„Sunt tineri dar au un consens din ce în ce mai mare. Sunt cele mai frumoase energii din Europa. Visul nostru este o Europa cu mai multe drepturi sociale, mai multă inovaţie şi mai puţine privilegii. O Europa care să pună drepturile cetăţenilor pe primul loc”, a scris Di Maio pe Facebook.

Di Maio a făcut apel săptămâna aceasta la mişcarea Vestelor Galbene, care a organizat proteste anti-guvernamentale din decembrie, să nu renunţe şi a afirmat că mişcarea îi aminteşte de spiritul care a dat naştere Mişcării 5 Stele. El plănuieşte să se întâlnească cu mai mulţi activişti ai vestelor galbene în următoarele zile.

Citește și: Opt state UE, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană

Liga Nordului este aşteptată să obţină cele mai multe voturi dintre partidele italiene la alegerile europarlamentare.

„Salvini are aceleaşi sloganuri ca partidele de dreapta din Europa dar strategii diferite aşa că mă întreb dacă ar avea cu adevărat putere într-un nou Parlament European”, a declarat Mattia Diletti, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Sapienza din Roma.

„În ceea ce priveşte M5S, Di Maio ştie că prin faptul că dă declaraţii pozitive despre Vestele Galbene, îşi creşte popularitatea spunând că şi ei sunt revoluţionari. Dar este naiv, se amestecă în politica din Franţa şi nu ia în considerare cum ar trebui să se comporte un ministru într-un context european”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.