Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul Raluca Turcan: 'Nu privim cultura ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Raluca Turcan

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a fost prezent joi la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Culturii de către Bogdan Gheorghiu, unde a vorbit despre priorităţi şi măsuri viitoare în domeniu. Ea a subliniat că va fi evaluată situaţia achiziţiei de Stat a sculpturii „Cuminţenia Pământului” şi a punctat că încercarea de a strânge bani pentru cumpărarea ei, campanie din 2016, a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni, relatează News.ro.

Citește și: Autoritățile, în stare de alertă: peste o tonă de carne infectată a fost vândută într-o piață din Târgu-Jiu

Referitor la achiziţia de către stat a unor obiecte şi clădiri de patrimoniu, Turcan a spus: „Suntem în plin proces de evaluare a rectificarii bugetare. Nu vreau să ocolesc faptul că situaţia financiară a României e una dezastruoasă, că veniturile realizate la 9 luni sunt cu 10 miliarde mai mici decât cele estimate. (...) Rectificarea bugetară va stropi incendiile gata pornite acum, pe final de an. Deficitul este de 2,6 la 9 luni şi, până la finalul anului trebuia sa fie de 2,7”.

Pentru anul viitor, protejarea patrimoniului reprezintă o prioritate pentru buget, a mai spus ea.

Cazul operei de artă „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost adus în discuţie şi Gheorghiu a spus că reprezintă o problema complexă, „pentru că proiectul a eşuat. E o problemă mai mult de natură juridică. Există un blocaj. Oamenii trebuie să îşi primească toţi banii inapoi”.

Turcan a adăugat: „Întrebarea este: A răspuns cineva pentru eşecul acestui proiect?. Vom evalua. Efortul financiar e unul considerabil şi, în acelaşi timp, deschiderea pentru atragerea unui astfel de obiect de patrimoniu este foarte mare. Vom vedea ce putem face. În momentul de faţă putem spune că a fost un proiect eşuat pentru care nu a răspuns nimeni. Noi nu prezentăm iluzii”.

Gheorghiu a spus că, mai întâi, vor fi plătite salariile şi facturile emise de furnizori, apoi realizat un buget pentru 2020 şi priorităţile pentru un mandat de patru ani al unui guvern PNL.

Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au fost priorităţile discutate. Despre prima, Turcan a spus că va putea readuce România în oglinda marilor manifestări culturale internaţionale.

Bogdan Gheorghiu a punctat că pentru Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2021 va desemna un comisar sau un secretar de stat, în funcţie de ce permite legislaţia, pentru a se ocupa de proiect.

Discurs ceaușist marca Raluca Turcan! Vicepremierul vrea rentabilizarea culturii: Nu privim cultura ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie

„Aveţi priorităţi bine stabilite, programul de Guvernare se aplică, se discută mai puţin, prim-ministrul vă transmite tot sprijinul şi preţuirea. Nu privim cultura ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiţie. Sprijin aveţi, trebuie doar muncă permanentă şi proiecte concentrate”, a fost mesajul transmis de Turcan lui Gheorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.