Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedinta SUA începe o lungă vizită în Franţa, cu speranţa unei reconcilieri după criza afacerii submarinelor

Kamala Harris

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, pleacă luni la Paris, unde speră să reuşească în cele cinci zile ale acestei vizite să consfinţească reconcilierea între SUA şi Franţa, ale căror relaţii au de suferit după ce Washingtonul i-a suflat Parisului un important contract pentru livrarea unor submarine către Australia.

Durata consistentă a vizitei, de marţi până sâmbătă, subliniază voinţa Casei Albe de a întoarce pagina acestei dispute, comentează luni AFP.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţată în septembrie sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, contract al cărui întreg pachet avea valoarea de circa 56 de miliarde de euro.

Franţa a reacţionat vehement după această decizie - şi-a rechemat ambasadorul de la Washington, revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden, iar ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate''.

Înaintea acestei vizite pe care o efectuează Kamala Harris, secretarul de stat american Antony Blinken şi consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan au fost şi ei la Paris pentru a încerca să calmeze tensiunile, iar preşedinţii Biden şi Macron au avut la Roma o întrevedere în cadrul căreia liderul de la Casa Albă şi-a exprimat regretul că administraţia sa a acţionat ''stângaci'' faţă de Franţa în această chestiune.

Kamala Harris va fi primită miercuri la Palatul Elysee pentru a discuta cu preşedintele francez în special despre ''securitatea europeană, regiunea indo-pacifică, sănătatea la nivel mondial'', potrivit unui anunţ al Casei Albe.

O consolidare a cooperării între Franţa şi SUA în sectorul spaţial va figura de asemenea pe agenda vizitei, conform unui comunicat comun difuzat cu prilejul întrevederii Biden-Macron.

Tot miercuri, vicepreşedinta SUA se va deplasa împreună cu soţul său, Doug Emhoff, la cimitirul militar american de la Suresnes, în apropiere de Paris.

Pe 11 noiembrie, ''Ziua veteranilor'' în SUA, Kamala Harris va participa la ceremoniile dedicate armistiţiului din 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial. Ea va lua parte în aceeaşi zi la Paris la Forumul Păcii, organizat de Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.ro.

Pe agenda vicepreşedintei SUA au mai fost anunţate o vizită marţi la Institutul Pasteur, iar pe 12 noiembrie participarea la conferinţa internaţională asupra Libiei, al cărei obiectiv este pregătirea alegerilor prezidenţiale din 24 decembrie, ce vor fi urmate o lună mai târziu de cele legislative, scrutinuri aşteptate să pună capăt haosului care domneşte în Libia după înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.