Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedinte al Parlamentului European: Merkel şi Hollande au sacrificat Ucraina

negocieri minsk

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au sacrificat Ucraina pentru interesele economice ale ţărilor lor, la negocierile de la Minsk cu privire la soluţionarea conflictului din Donbas, a declarat joi vicepreşedintele Parlamentului European, Ryszard Czarnecki, într-un interviu pentru agenţia de presă Unian.

'Fără ca Uniunea Europeană să participe la negocieri, Merkel şi Hollande au sacrificat Ucraina, apărând interesele economice ale statelor lor', consideră acesta, adăugând că 'pacea negociată la Minsk îi convine mai mult Moscovei decât Kievului'.

'Aceasta nu este o victorie a Ucrainei. Cred că astăzi e bucurie la Moscova şi nu la Kiev', a remarcat vicepreşedintele PE.

În opinia sa, oficialii de rang înalt de la Kiev 'încearcă să păstreze o mină bună într-un joc prost'. El a spus că unele ţări europene 'îşi doresc pacea cu orice preţ' şi au reuşit să realizeze aceasta, fără a nominaliza concret vreo ţară.

Oficialul polonez şi-a exprimat convingerea că rebelii proruşi, sprijiniţi de Moscova, nu se vor opri la cele obţinute şi mai devreme sau mai târziu vor continua să avanseze.

În teren, şicanele au început deja în ceea ce priveşte aplicarea acordului încheiat joi la Minsk, la capătul a aproape 16 ore de negocieri-maraton, purtate între liderii Franţei, Francois Hollande, Germaniei, Angela Merkel, Ucrainei, Petro Poroşenko, şi Rusiei, Vladimir Putin.

Militarii ucraineni nu dau dovadă încă de dorinţa de a pune în aplicare acordul de încetare a focului, convenit la negocierile în aşa-numitul 'format Normandia', a declarat unul din liderii autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Eduard Basurin. Potrivit acestuia, în cursul nopţii de joi spre vineri, armata ucraineană a lansat tiruri asupra localităţii Gorlovka, unde au murit trei copii.

În cazul în care acordurile de la Minsk de joi vor fi încălcate nu vor mai exista niciun fel de memorandumuri, a avertizat, la rândul său, aşa-numitul preşedinte al 'republicii' Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, citat de RIA Novosti.

'Conform conţinutului acordului, întreaga responsabilitate pentru eşec sau neaplicarea vreunei prevederi revine preşedintelui (Petro) Poroşenko', a afirmat Zaharcenko.

La rândul său, armata ucraineană acuză rebelii că au continuat tirurile joi şi vineri asupra localităţilor Sciastie, Popasnoie, Krâmskoie din regiunea Lugansk, distrugând locuinţe şi obiective de comunicaţii.

Oficial, un armistiţiu ar urma să intre în vigoare cu începere din 15 februarie, de la miezul nopţii (14 februarie, 21:00 GMT), conform acordului convenit în urma negocierilor maraton de miercuri şi joi (aproximativ 16 ore) între liderii Ucrainei, Petro Poroşenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franţei, Francois Hollande, şi Germaniei, cancelarul Angela Merkel la Minsk.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.