Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele CE anunță că 'traiectoria bugetară a României deviază semnificativ' - Nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe

romania ue comisia europeana

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, susține că este al doilea an consecutiv în care România se abate semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, menționând că, în situația actuală, nu ar fi spațiu fiscal pentru noi reduceri de taxe.

"În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi, ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală. Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de aceea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe", a spus Valdis Dombrovskis în conferinţa de presă organizată la sfârşitul reuniunii Ecofinm, potrivit Agerpres.

Oficialul european a reamintit că în anul 2015 Comisia Europeană atrăgea atenţia împotriva planurilor care vizau reducerea semnificativă a TVA, care iniţial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, iar până la urmă a fost o reducere de patru puncte procentuale. În opinia lui Dombrovskis, aceste reduceri au dus la deteriorarea fiscală actuală.

Citeste si Victorie pentru România în Cupa Davis - Punctul decisiv, adus de Marius Copil

Vineri şi sâmbătă a avut loc, la Bucureşti, reuniunea informală a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Unul dintre subiectele abordate a fost şi mobilitatea selectivă în cadrul UE.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă de la finalul reuniunii Ecofin că ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.