Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele PNL, atac la liderul UDMR: Are o atitudine 'de instigare la nesupunere civică'

gigel stirbu

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a afirmat, joi, că liderul UDMR, Kelemen Hunor, are o atitudine "de instigare la nesupunere civică" şi la încălcarea Constituţiei şi îi solicită să respecte România. 

"Domnule preşedinte, în ceea ce mă priveşte, v-am respectat întotdeauna, la fel cum îi respect pe toţi etnicii maghiari din România şi valorile lor. Nu pot să nu observ însă cum atitudinea dumneavoastră, în preajma unui eveniment atât de important pentru ţara al cărei cetăţean sunteţi, nu face decât să instige la ură, dezbinare şi în acelaşi timp la nerespectarea legii, a culturii şi a istoriei naţionale", a transmis Ştirbu, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui UDMR, scrie agerpres.ro

El a adăugat că poziţia lui Kelemen Hunor faţă de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este "revoltătoare şi lezează grav identitatea naţională a statului român". De asemenea, liberalul a amintit că articolul 1 din Constituţie prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". 

"În ceea ce priveşte poziţia UDMR, reflectată prin ieşirile dumneavoastră publice, este clar că avem de-a face cu un act flagrant de instigare la nesupunere civică şi la încălcarea Constituţiei. În acest caz, îmi pun întrebarea: dacă Legea partidelor politice ar fi completată cu un articol care să stipuleze faptul că orice asociaţie sau partid politic care aduc atingere articolului 1 din Constituţie să fie scoase în afara legii, care ar fi atitudinea dumneavoastră? Vă adresez această întrebare în contextul în care formaţiunea pe care o reprezentaţi şi care consideră că 'în ultimii 100 de ani statul român a încercat în permanenţă să asimileze minorităţile şi să lichideze orice nu este român' nu a ezitat să intre la guvernare în repetate rânduri de-a lungul istoriei post-decembriste, ba chiar de multe ori a avut ultimul cuvânt în formarea majorităţilor. Vă întreb de asemenea în calitate de membru într-un partid ai cărui fondatori au avut o contribuţie definitorie la ceea ce ar trebui să reprezinte şi pentru dumneavoastră 'ţara mea'", a completat Ştirbu. 

În opinia sa, atitudinea lui Kelemen Hunor are "interesul vădit de a transforma Transilvania în zona conflictuală". 

"Ţineţi cont, domnule Kelemen Hunor, că sunteţi membru în Parlamentul României, nu în cel al Ungariei şi aveţi minima decenţa de a respecta măcar ţara din bugetul căreia sunteţi plătit", a subliniat liberalul. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a acordat recent un interviu cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság, în care a vorbit despre pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018. Liderul UDMR a spus că reprezentanţii Uniunii şi maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului şi se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naţionaliste. 

"Mă tem uneori, pentru că, în ajunul Centenarului, România nu va avea prea multe realizări de prezentat, de aceea vor apela la retorica naţionalistă de prost gust prin care încheie aceşti 100 de ani, la fel cum a procedat şi rectorul Universităţii 'Babeş-Bolyai'. Nu vor putea să spună că au construit nici măcar 1.800 de km de autostradă, că, în sfârşit, după 100 de ani, au reuşit să conecteze regiunile istorice. La fel cum nu putem spune că trenul de la Bucureşti la Alba Iulia ajunge mai repede decât în urmă cu 100 de ani. Dimpotrivă, vor putea să spună că astăzi faci o oră şi jumătate mai mult de la Alba Iulia la Bucureşti, decât se făcea acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere, am dileme serioase referitor la ce va putea prezenta statul român ca realizare în afară de faptul ca de 100 de ani această ţară există. Şi atunci, în astfel de situaţii, sunt tentaţi să aniverseze cei 100 de ani printr-o retorică naţionalistă şi cu tot felul de sloganuri", a spus Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.