Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședintele USR, Vlad Alexandrescu, după decizia CCR: Școala nu trebuie să fie cazarmă

Facebook/ arhiva personală
Vlad Alexandrescu

Vicepreședintele USR, Vlad Alexandrescu, spune, după ce judecătorii CCR au decis că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic este neconstituțională în ansamblul său, că „școala nu trebuie să fie cazarmă”, anunță MEDIAFAX.

„M-am ocupat personal de această chestiune deoarece mi se pare esențial ca școala românească să educe și să formeze caractere iar profesorul să fie un îndrumător și un sfătuitor al eleveului și nu un milițian. Sunt mândru că, împreună cu colegii mei senatori USR și cu semnăturile unor senatori PNL, am atacat la CCR această aberație legislativă. Nu știu ce școală a făcut Șerban Nicolae (inițiatorul legii - n.red.) și nici ce a înțeles el din cei 12 ani petrecuți în băncile școlii, dar să faci cu bună știință o lege care lasă locul la interpretări și abuzuri din partea profesorului, să-l transformi în ”agent constatator” al unei infracțiuni, este total inacceptabil. Școala este a elevului iar profesorul trebuie să descopere vocații și să pună în valoare ce este mai bun în ei, iar respectul se câștigă, nu se impune cu forța”, susține Alexandrescu, într-un comunicat de presă.

Citește și: Emilia Șercan pune tunurile pe Guvernul Orban: ‘Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode’

Plenul Curții Constituționale (CCR) a stabilit că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic este neconstituțională în ansamblul său pentru că a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, potrivit unui comunicat al Curții, transmis marți.

„În ziua de 2 iunie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, obiecții formulate de un număr de 26 senatori aparținând Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvați România și Partidului Național Liberal şi de Avocatul Poporului”, conform sursei citate.

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este

Citește și: Tudorel Toader îi toarnă pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă: În acel moment mi-am semnat plecarea din Guvern .

neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea soluției pronunțate, Curtea a reținut, în esență, că legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului”, explică CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru.

Potrivit Avocatului Poporului, care a sesizat CCR, în cazul acestui act normativ, legea este neconstituţională pentru că „afectează grav dreptul la apărare al elevilor”.

„Avocatul Poporului apreciază drept nerezonabilă ipoteza în care elevului i se creează, în fapt, o situaţie cu mult mai grea decât aceea de care ar beneficia într-un proces penal, prin încălcarea evidentă a unor garanţii fundamentale ale dreptului la apărare, garanţii recunoscute la nivel constituţional şi internaţional. În opinia Avocatului Poporului, prezumţia de nevinovăţie a elevului ar trebui să primeze în raport cu prezumţia de veridicitate a faptelor sesizate în scris de personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control", se arată în sesizarea transmisă la CCR.

Proiectul a fost adoptat, în februarie, cu 76 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi două abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.