Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victimele 'cancel culture'-ului din luna aprilie: Dragon Ball, limbile clasice, mascotele amerindiene și muzeele

smartradio.ro
anulari cancel culture

Ceea ce părea o glumă proastă a devenit un fapt social. În fiecare lună, noii inculpați sunt pur și simplu „șterși” ca în cei mai buni ani ai stalinismului. Motiv? Sunt considerati „jignitori” de susținătorii cancel culture.

Anularea Antichității

Nu sunt „barbarii” care încearcă să prăduiască Roma, nici măcar studenții care nu sunt în stare să-și amintească terminațiile „rosa, rosa, rosam”; acum, vandalii sunt profesorii. Mișcarea a început în urmă cu câteva săptămâni, prin publicarea în New York Times a unui „portret” (de fapt un manifest) al lui Dan-el Padilla Peralta, profesor de istorie antică la Universitatea Princeton. Conform acestei eminențe, „limbile clasice au contribuit la invenția „supremației albe” și la „dominarea sa continuă”. Padilla se bazează pe tinerețea sa petrecută în Republica Dominicană și pe un discurs al dictatorului Rafael Trujillo, care lăuda Grecia antică ca fiind „stăpâna frumuseții, eternă în albul impecabil al marmurilor sale”, pentru a concluziona că venerarea „albului antic” e asemănătoare cu fascismul. De aici și planul său de a „distruge” propria disciplină. O asemenea enormitate ar fi trebuit să se estompeze, dar focul purificator se aprinde în multe alte universități americane.

Câteva săptămâni mai târziu, Walter Scheidel, un alt profesor de istorie antică, la Stanford de această dată, a susținut eliminarea limbilor moarte. Într-un interviu pentru Le Point, la fel ca Padilla, el a denunțat „legăturile dintre literele clasice și imperialism și chiar suprematismul alb”. Criza educației, ar putea spune unii. „Nu a existat niciodată o criză în educatie”, răspunde Charles Péguy, „crizele în învățământ nu sunt crize în învățământ, sunt crize în viață”.

Dragon Ball

Un post de televiziune spaniol refuză să difuzeze serialul animat Dragon Ball din cauza „stereotipurilor și rolurilor de gen”. Desigur, personajele nu sunt lipsite de atuuri de gen, pe care unii le-ar numi clișee sexiste – talie subțire pentru femei, muschi pentru bărbați: fără îndoială, nu toți creatorii de manga au citit-o pe Judith Butler!

Mascote amerindiene

S-a terminat cu pieile roșii și pipele păcii! În Statele Unite, a început un război împotriva „însușirii culturale” a nativilor americani. Anul trecut, Washington Redskins, unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul american, a fost forțat să renunțe la nume și simboluri. Acum câteva săptămâni a venit rândul Jeep Cherokee să fie arătat cu degetul de tribul cu același nume.

Senatul din Colorado va interzice mascotele amerindiene ale școlilor publice, liceelor și universităților, iar unitățile care nu respectă regula sunt amendate cu 25.000 de dolari pe lună.

Orașul Bitche din Franța

Există nume care nu sunt ușor de purtat. Orașul Bitche, din Franța, nu se aștepta să fie interzis timp de trei săptămâni pe Facebook, din cauza unei „analize incorecte” ale celebrelor sisteme responsabile de monitorizarea insultelor pe retelele sociale. Dar, în ciuda numelui, locuitorii din Bitche nu sunt supărați. Primarul l-a invitat pe Mark Zuckerberg să-și viziteze orașul: „Come on Bitche!”.

MoMa din New York

Începând cu 9 aprilie, o mișcare denumită „Strike MoMa” a atacat faimosul muzeu pe care îl acuză că a răspândit cultura „elitistă, rasistă și misogină”. Greva viza inițial expunerea legăturilor dintre președintele muzeului, Leon Black și fostul om de afaceri Jeffrey Epstein. Dar demisia lui Leon Black la sfârșitul lunii martie nu a calmat mișcarea, dimpotrivă. Într-un manifest antisemit, activiștii atacă „dinastia Rockefeller, bancherii și speculatorii care au preluat cârma MoMa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.